Missbruk. Biblioteket på Axel Dahlströms torg fick ta in väktare för att avvisa missbrukare. (Arkivbild) Foto: Markus Andersson

Biblioteket tvingades ta in väktare

Högsbo bibliotek har under vintern haft problem med personer som missbrukar narkotika på de offentliga toaletterna och tvingats ta in väktare i lokalen. Men nu kan en permanent lösning vara påväg.

  • Publicerad 08:13, 15 maj 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Biblioteket på Axel Dahlströms torg har under vintern och början av våren haft väktare i lokalen för att avvisa missbrukare från bibliotekets toaletter.

I nummer 17 av Göteborg Direkt kunde vi berätta om hur antalet narkotikabrott ökat i Göteborg med 243 brott första kvartalet 2019 jämfört med kvartalet 2018. I stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo ökade det med 42.

Enligt ansvarig enhetschef, Helene Melin, är det här ett problem de haft från och till under en längre tid men under vintern 2018 - 2019 ska det ha eskalerat.

– Det var som mest i vintras, då var det påverkade personer här nästan varje dag så då hade vi väktare på plats vilket vi har haft fram tills i mars i år, säger Helene Melin.

Även den öppna förskola som också håller till i Axelhuset berättar att personal vid ett tillfälle känt sig tvungna att låsa för att en påverkad person rört sig i närheten av förskolan.

Helene Melin menar att det i första hand är för personalens skull som de har väktare i lokalerna.

– Jag tror inte att någon av våra besökare har störts av det här, det är nog snarare personalen som tycker att det har varit jobbigt, säger hon. Vi har en hot- och våldsplan som vi tillämpar och i alla fall där det är droger inblandade så ringer vi polis eller väktare.

Enligt Helene så är det här ett problem som finns på flera andra ställen i staden och för biblioteket i Axelhuset så finns det redan planer på hur man kan få bukt med problemet.

– Det är ju ganska lätt avhjälp genom att låsa toaletterna och så får man be om nyckel för att få tillgång. Men vi har inte inför något sådan system då toaletterna kommer byggas om till sommaren. Vi har tittat på ett system som används på andra torg och mötesplatser där man kan komma in med sitt lånekort, avslutar Helene Melin.

Vi är GBG