BIDEN. Presidentvalet i USA blev mer dramatiskt än väntat. Foto: Ognjen Stevanovic och Paul Wallén

Biden får Göteborgsföretagen att andas ut

Joe Biden blir USA:s nästa president. Valet är inte bara en amerikansk angelägenhet. Även i Göteborg stod mycket på spel.

  • Publicerad 17:36, 9 nov 2020

Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren. Foto: Vastsvenska Handelskammaren

Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB. Foto: Göteborgs Hamn AB

USA bedöms fortfarande vara världens största ekonomi. För Sveriges del handlar det om vår största exportmarknad.

Under de senaste fyra åren med Donald Trump har USA blivit mindre handelsvänligt. Efter tullar på stål- och aluminium fanns farhågor om tullar på personbilar vilket hade varit ett hårt slag mot den västsvenska bilindustrin.

Trump eller Biden: Så påverkas Göteborg

När Joe Biden nu tar över kan flera företag i Göteborg andas ut.

– I grunden är vi positiva till valet av Biden. Biden sänker riskpremien i världen kan man ju säga eftersom han är mindre nyckfull än sin företrädare vilket är bra för ekonomin. Han kommer se till att det internationella samarbetet stärks och upprätthåller internationella spelregler vilket är särskilt viktigt för Västsverige, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Biden har även gått till val på att gå in i Parisavtalet igen. Det gynnar inte bara miljön globalt utan även företag i Västsverige, menar Johan Trouvé.

– I Västsverige ligger många företag också i framkant när det gäller miljö och klimat vilket också kan skapa nya affärsmöjligheter med Biden, säger han.

I Göteborgs hamn passerar nära 30 procent av Sveriges utrikeshandel. Även här bedöms valet av Biden som fördelaktigt för handeln.

– USA är och förblir en viktigt handelspartner för Sverige. Jag räknar med att den nya administrationen skall på kort sikt stabilisera dialogen kring öppen handel samt lång sikt verka för ännu friare handel och på så vis berika båda nationerna. För Göteborgs del är det i synnerhet viktigt på grund av vår tyngd på logistik inom främst bilindustrin men också svensk skogsindustri där USA är en viktig partner för båda näringarna, säger Elvir Dzanic, vd Göteborgs Hamn AB.

Trots att USA nu får en mer handelsvänlig president befarar Västsvenska Handelskammaren att landet inte kommer få tillbaka samma öppenhet som man hade innan Donald Trump.

– Vi kommer nog vidare se ett kraftigare förhållningssätt mot till exempel Kina. Det finns en sådan opinion, som även i alla fall delvis kommer forma även Biden, säger Jesper Öhrn, chef för internationell affärsutveckling på Västsvenska handelskammaren.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40