BIDEN. Presidentvalet i USA blev mer dramatiskt än väntat. Foto: Ognjen Stevanovic och Paul Wallén

Biden får Göteborgsföretagen att andas ut

Joe Biden blir USA:s nästa president. Valet är inte bara en amerikansk angelägenhet. Även i Göteborg stod mycket på spel.

  • Publicerad 17:36, 9 nov 2020

Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren. Foto: Vastsvenska Handelskammaren

Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB. Foto: Göteborgs Hamn AB

USA bedöms fortfarande vara världens största ekonomi. För Sveriges del handlar det om vår största exportmarknad.

Under de senaste fyra åren med Donald Trump har USA blivit mindre handelsvänligt. Efter tullar på stål- och aluminium fanns farhågor om tullar på personbilar vilket hade varit ett hårt slag mot den västsvenska bilindustrin.

Trump eller Biden: Så påverkas Göteborg

När Joe Biden nu tar över kan flera företag i Göteborg andas ut.

– I grunden är vi positiva till valet av Biden. Biden sänker riskpremien i världen kan man ju säga eftersom han är mindre nyckfull än sin företrädare vilket är bra för ekonomin. Han kommer se till att det internationella samarbetet stärks och upprätthåller internationella spelregler vilket är särskilt viktigt för Västsverige, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Biden har även gått till val på att gå in i Parisavtalet igen. Det gynnar inte bara miljön globalt utan även företag i Västsverige, menar Johan Trouvé.

– I Västsverige ligger många företag också i framkant när det gäller miljö och klimat vilket också kan skapa nya affärsmöjligheter med Biden, säger han.

I Göteborgs hamn passerar nära 30 procent av Sveriges utrikeshandel. Även här bedöms valet av Biden som fördelaktigt för handeln.

– USA är och förblir en viktigt handelspartner för Sverige. Jag räknar med att den nya administrationen skall på kort sikt stabilisera dialogen kring öppen handel samt lång sikt verka för ännu friare handel och på så vis berika båda nationerna. För Göteborgs del är det i synnerhet viktigt på grund av vår tyngd på logistik inom främst bilindustrin men också svensk skogsindustri där USA är en viktig partner för båda näringarna, säger Elvir Dzanic, vd Göteborgs Hamn AB.

Trots att USA nu får en mer handelsvänlig president befarar Västsvenska Handelskammaren att landet inte kommer få tillbaka samma öppenhet som man hade innan Donald Trump.

– Vi kommer nog vidare se ett kraftigare förhållningssätt mot till exempel Kina. Det finns en sådan opinion, som även i alla fall delvis kommer forma även Biden, säger Jesper Öhrn, chef för internationell affärsutveckling på Västsvenska handelskammaren.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00