Förstörda. Ladans bikupor var välta och den ena återfanns öppnad med bara ett fåtal bin kvar. Foto: Backa Västergård/Privat

Bikupor vandaliserades: "Ett års arbete kan ha gått förlorat"

Förra veckan vältes Backa Västergårds två bikupor. Nu pågår ett arbete för att få det ena samhället att återhämta sig.

  • Publicerad 05:30, 4 maj 2021

Stallansvarig. Katrin Johansson tycker att det är tråkigt att Ladans bikupor blev utsatta för skadegörelse. Foto: Privat

Under torsdagen förra veckan upptäckte några förbipasserande som rastade sina hundar att två bikupor som tillhör Backa Västergård, även kallat Ladan, hade välts omkull.

Den ena kupan var relativt oskadd men den andra var desto mer tilltygad.

– Vi hittade drottningen längst in i kupan i en klump med några bin som hade stannat kvar. Det var som att hon satt där med sina sista livvakter runt omkring sig, beskriver Katrin Johansson som är stallansvarig på Ladan.

Använder sockervatten

Honungen från kupan hade runnit ur och det fanns varken larver eller ägg kvar. Nu jobbar man med att försöka rädda bisamhället genom att exempelvis ge dem sockervatten som näring.

– Än så länge verkar de vara igång men frågan är om de kan återhämta sig så pass mycket att de kan bygga upp vaxstrukturerna och börja producera honung. De har bara sommaren på sig. Den största risken just nu är att de är så få att de inte kan försvara sig om andra bin eller myror kommer in i kupan.

Om inte bisamhället återhämtar sig så finns det risk att man måste ta till drastiska åtgärder. Att döda drottningen så att bina kan söka sig till det andra samhället.

– Men det vore väldigt tråkigt om vi behövde göra det.

Flera som sköter bikuporna

Ladan kunde införskaffa kuporna genom ett projektbidrag. De som sköter om dem ingår i en studiecirkel som lär sig om biodling under tiden.

– Nu såg vi i studiegruppen fram emot att kunna börja skörda honung efter ett års arbete med kuporna. Det är ett stort arbete som kan ha gått förlorat, säger Katrin Johansson.

Därför är bin viktiga:

Att bina producerar honung är välkänt men den största betydelsen är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och mängder av fåglar och andra djur.

Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken där vi handlar resultatet av binas gratistjänster åt oss.

Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Det finns cirka 270 olika arter vilda bin i Sverige, en tredjedel är hotade. De finns på rödlistan för att jordbrukslandskapet har blivit enformigare med för lite blommor.

Källa: Naturskyddsföreningen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG