Sommargata. Biltrafik är inte längre välkommen på Andra Lång i sommar. Foto: Erik Andersson (Arkivbild)

Bilarna bannlysta på Andra Lång

Andra Långgatan blir återigen en sommargata. Nytt för i år är att trafik förbjuds på delar av gatan. Anledningen är att skapa mer plats för uteserveringar men framför allt för att förebygga brott – från bilar

  • Publicerad 11:09, 24 jun 2021

Moa Lipschütz, planeringsledare trygghetsfrågor, trafikkontoret. Foto: Privat

Den populära restauranggatan ”Andra Lång” blir för andra året i rad en sommargata. Det innebär att uteserveringarna kan flytta ut i gatan och ta parkeringsytor i anspråk.

Men i år tar trafikkontoret konceptet ett steg längre och förvandlar sträckan mellan Linnégatan och Nordhemsgatan till renodlad gågata.

Det innebär att biltrafik inte är längre är välkommen på sträckan och att ytterligare 15 boendeparkeringar försvinner.

Bakgrunden är tydliga signaler från polisen att situationen runt Järntorget och Långgatorna är problematisk, menar trafikkontoret.

Det handlar om narkotikaförsäljning, svarttaxi, rån och fickstölder. Brott som till stor del sker från bilar.

– Vi gör detta för att öka tryggheten och underlätta för polisen i det brottsförebyggande arbetet. Genom att stänga av för trafik kan polisen mota bort bilar och få en större kontroll på situationen, säger Moa Lipschütz, planeringsledare trygghetsfrågor, trafikkontoret.

Sommargator

Hon vill samtidigt lyfta de mer positiva aspekterna av förändringen.

– Det handlar också om att ge bättre villkor för gående, mer plats för uteserveringar under sommarsäsongen och skapa en mer attraktiv gatumiljö.

Andra Lång är inte den enda platsen som livas upp i sommar. Det samma gäller granngatan, Tredje Långgatan men även delar av Teatergatan och Kungsgatan.

– Totalt är det 16 platser runt om i staden som tillfälligt omvandlats för att ge mer utrymme att gå, mötas och vistas på. Vi kallar det Ta plats och jobbar även med platser utanför centrum, säger Moa Lipschütz.

Holländarplatsen och Hornsgatan i Gamlestaden är exempel på nya ytor som får picknickbord, lekfulla inslag och en minipark mitt i vägen.

– Det är ett första steg i ett locka folk till platserna och använda dem mer.

Nu ska ordningsvakter patrullera Järntorget

Det här gäller på Andra Långgatan under perioden 21 juni - 31 oktober 2021.

Fotgängare prioriteras.

Parkering på gatan inte är tillåten. De cirka 15 platser som funnits på sommargatan försvinner.

Fordon och cykel får endast köra i gångfart.

Fordon får inte köra på gågatan förutom om det är nödvändigt för:

Varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan.

Transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan.

Transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12