Bilbränder. Bild ur polisens förundersökningsmaterial.

Bilbränderna: Åklagare yrkar på fängelse

Rättegången mot de sex personer som suttit åtalade för bilbränderna i Frölunda i fjol har avslutats. Åklagare yrkar på ungdomstjänst och fängelse.

  • Publicerad 11:53, 20 nov 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var den 13 augusti förra året som Frölunda skakades av bilbränder där ett 70-tal bilar helt eller delvis förstördes. Enligt åtalet rör det sig om skador för miljontals kronor.

En massiv polisutredning sattes igång med tusentals förhör. Utredningen ledde fram till att sex personer kunde åtalas även om det för polisen är känt att många fler var inblandade i dådet. Tre åtalades för grov skadegörelse och våldsamt upplopp de tre andra för medhjälp till grov skadegörelse.

Vittnen vågade inte namnge bilbrännarna

– Det som har varit speciellt med det här fallet är själva gärningarna, att det har varit så pass stor skadegörelse. Själva rättegången har gått lugnt till. De åtalade har varit lugna och sakliga, säger åklagare Mats Ihlbom till SVT Väst.

Det tyngsta beviset mot de åtalade är den DNA som lyckades säkras på platsen i form av blodspår.

Nu har rättegången mot de sex avslutats. Mats Ihlbom har yrkat på att de yngre ska dömmas till ungdomstjänst och fyra års fängelse för de äldre.

– Straffvärdet i sig är fyra år, men det kommer i så fall omvandlas med tanke på åldern på de åtalade, säger Mats Ihlbom till SVT Väst.

Hur domen faller ut kommer att meddelas i början på december.

Vi är GBG