Billdalsegern som smällde högt i Kina

Martin Hildeberg, vd för Fyrverkerifabriken i Billdal, fick i veckan ta emot pris i en tävling mellan några av världens mest framstående fyrverkeriföretag.

  • Publicerad 05:30, 9 okt 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Vad är det egentligen ni har vunnit?

– I veckan reste vi ned till Liuyang i Kina som är världens fyrverkericentrum. Där deltog vi i tävlingen Liuyang Musical fireworks contest. Vi var ett av fyra europeiska företag och vårt fyrverkeri ansågs väldigt underhållande och uppskattades av många, så pass att vi tog hem silverpokalen, berättar Martin Hildeberg.

Hur stort är det här?

– Vi är det enda svenska fyrverkeriföretaget som har tävlat i Kina och för oss innebär det väldigt stor uppmärksamhet och det känns som att det var bra för våra relationer med våra kinesiska leverantörer, säger Martin.

Hur blir man fyrverkeridesigner?

– De flesta som jobbar som det hos oss är ju fyrverkerientusiaster i grunden och det är jag också. Jag fick kontakt med professionellt fyrverkeri när jag var med i Chalmers pyrotekniska förening på 80-talet. Jag tro det krävs att man är en entusiast själv för att kunna göra det här jobbet bra.

Vad ska ingå i en bra fyrverkerishow enligt dig?

– Generellt bygger det på hörnstenarna variation och stegring. För att underhålla måste man ständigt variera och visa nya saker annars blir man mätt på det. Det måste även var en stegring mot en final som blir slutklämmen och ger det slutgiltiga intrycket.

Hur lång tid tar det att ta fram en show som den ni visade i Kina?

– Vi fick inbjudan till tävlingen väldigt sent, bara två månader innan, normalt är det alldeles för kort tid så det var på håret att allting han tillverkas. Men två månader har det tagit.

Slutligen. Hur brukar ditt nyårsfirande se ut?

– Det brukar går till så att jag börjar med att rigga GP-fyrverkeriet som vi skjuter klockan 17, efter det åker jag hem och firar nyår samtidigt som jag är lite "jourperson" under hela dagen och kvällen. Vi har många nyårsfyrverkerier runt om i landet och ibland får man hjälpa folk att svara på frågor eller lösa problem. Det brukar inte bli så många egna fyrverkerier – det händer väl att jag skjuter av en tårta men jag brukar vara ganska mätt på det då.

Vi är GBG

    Vi är GBG