Ur verkligheten. Fotografen Shai Apeloigs fantasifulla bild "An Iron Balloon's Dreams" kammade hem nationellt första pris i fototävlingen Sony World Photography Awards. Foto: Shai Apeloig

Billdalsfotograf får prestigepris

Bilden "An Iron Balloon's Dreams", som föreställer en rostig gammal behållare i Mölndal, gjorde Billdalsfotografen Shai Apeloig till vinnare i världens största fototävling, Sony World Photography Awards.

  • Publicerad 11:17, 22 feb 2021

Jag kan vara på väg ut till Amundön med kameran och istället bli kvar vid ett dike.

Shai Apeloig från Billdal Foto: Elsa Apeloig

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Shai Apeloig har gjort sig ett namn som Billdalsfotografen som ofta vänder linsen mot sin hemort.

För fyra år sedan startade han facebooksidan Billdal Photo Art Project, som fått stor uppmärksamhet bland de boende i Billdal.

När han skickade in sitt bidrag till världens största fototävling, Sony World Photography Awards 2021, kunde han aldrig drömma om att han skulle stå som vinnare av den nationella utmärkelsen.

Över 330 000 bilder från 220 länder skickades in och över 165 000 deltog i den öppna tävlingen.

Hans bidrag har nu gått vidare till den internationella uttagningen i kategorin "creative" som avgörs den 18 mars.

– Jag fick läsa mailet från tävlingsjuryn ett antal gånger innan jag fullt förstod innebörden. Det är såklart fantastiskt roligt.

Billdalsfotografen vänder linsen mot sin hemort

 

Göteborgsk vy. Foto: Shai Apeloig

Använder multiexponering

Bilden, som fått namnet "An Iron Balloon's Dreams", förställer ett föremål som fångade hans intresse under en promenad längs Södra Ågatan i Mölndal.

– Det är ett litet landmärke där, men jag har ingen aning vad det är egentligen. Det ser ut som en rostig rund behållare som kan ha använts för gas eller vatten.

Han gick runt behållaren och tog många bilder i olika vinklar, som han sedan satte samman i bildbehandlingsprogram till ett fantasifullt motiv.

– Bilden har mycket kontraster; kallt och varmt och tungt och lätt på samma gång.

Upptäcker Billdal

Shai Apeloig har, trots sin erfarenhet och talang, aldrig velat ha fotograferandet som fulltidsyrke.

– Jag vill inte vara ekonomiskt beroende av att fota. Risken hade varit att det till sist bara blir ett jobb och jag vill vara fri att göra vad jag vill och när jag har inspiration.

Och inspirationen är sällan långt borta. Istället för att drömma om spännande fotoäventyr på resande fot har han en förkärlek till att ständigt återupptäcka sin hemort Billdal genom linsen.

– Jag kan vara på väg ut till Amundön med kameran och istället bli kvar vid ett dike. En pöl som frusit kan skapa vackra mönster, det gäller bara att ha ögonen öppna.

Han har fått investera i en pannlampa eftersom han gärna fotar i skymning och kan befinna sig långt från gatubelysningen när mörkret plötsligt fallit.

– Marelden i vintras är något av det coolaste jag fotat. Man kunde verkligen måla med hoven i vattnet som exploderade av blå färg.

Träd på Amundön. Foto: Shai Apeloig

Vi är GBG

    Vi är GBG