Foto: Hemköp

Billdalshandlarnas söta gest för att rädda bina

Hemköp i Billdal har fått ett gäng stingsliga medarbetare lagom till sommaren. För två veckor sedan anlände en röd bikupa till butiken som kommer förse billdalsborna med närproducerad honung.

  • Publicerad 10:00, 16 jun 2019

Daniel och Andreas Quist, handlare Hemköp i Billdal. Foto: Peter Nilsson

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Handlarna och tillika bröderna Daniel och Andreas Quist har startat upp en helt ny bisyssla för att hjälpa våra hotade pollinerare. Observanta kunder kan ha hört det surras om ett rödmålat träskåp intill butiken. För drygt två veckor sedan anlände bikupan och nu hoppas de båda bröderna kunna erbjuda extremt närproducerad honung.

– Bina har det väldigt svårt i dag och det här hjälper bina att föröka sig och det ligger ju väldigt nära våran verksamhet för får bina det sämre blir det sämre pollinering och då kan man inte skörda lika mycket äpplen exempelvis. Så vi tycker det är ett bra sätt att hjälpa till och stötta på, säger Andreas Quist.

En växande bi-syssla

Underhållet av bina och bikupan sköts av ett annat företag och även framställningen av den honung som Daniel och Andreas kommer kunna sälja i sin butik. Ett bra år kan bina i bikupan producera omkring 60 kilo honung och ett dåligt år cirka 30 kilo.

– Det räcker ju inte speciellt långt utan honungen från bikupan kommer vi bara sälja en begränsad period, det kanske räcker en vecka eller två. Så i förhållande till vår försäljning av honung är det ganska lite, säger Andreas.

Den lilla förtjänsten som bröderna gör på honungen går till underhåll av bikupan och bina.

Om man vill ha chans att smaka den närproducerade honungen ska man hålla utkik veckorna i slutet av augusti och början av september. Men Daniel och Andreas har på sikt planer att utöka den småskaliga biodlingen.

– Det är förhoppningen, vi börjar med en och testar om det fungerar och faller det här bra ut som kommer vi nog addera någon bikupa till.

Finns det inte en risk att man som kund får en skock arga bin efter sig när man ska handla?

– Nej, det behöver man inte vara orolig för. Det här är tambin som är väldigt snälla, avslutar Andreas.

Way Out West med oväntad bisyssla

Så kan DU hjälpa bina

1. Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.

2. Odla blommor på din balkong, i din trädgård och spara vilda blommor och blommande träd och buskar. Bina älskar det.

3. Hjälp bina med bostäder, bygg ett bihotell.

4. Gör en bivattnare så bina kan släcka törsten.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG