Parkering. Enligt beslutet ska hyresavtalet inte längre innehålla några villkor om parkeringsplatser och det ska gälla retroaktivt från den 1 oktober. Foto: Mostphotos

Billösa hyresgäster tvingades betala för p-plats

Oavsett om hyresgästerna på Barometergatan har bil eller inte har de varit tvungna att betala avgift för en parkeringsplats till sin privata hyresvärd. Nu har Hyresnämnden prövat ärendet.

  • Publicerad 05:30, 26 nov 2021

Sex grannar på Barometergatan tog hjälp av Hyresgästföreningen för att få till en ändring i sitt hyreskontrakt. De boende har nämligen varit tvungna att betala för en parkeringsplats för att få hyra en lägenhet i huset. Oavsett om de har bil eller inte.

Något som tidningen Hem&Hyra tidigare har rapporterat om.

I vintras stod det klart att hyresgästerna även betalade en högre månadsavgift för sina parkeringsplatser än vad de andra bilägarna på samma parkeringsdäck gjorde. För en plats under tak fick hyresgästerna på Barometergatan betala 720 kronor i månaden, medan den ekonomiska föreningen som äger p-däcket tar 500 kronor för en liknande plats.

Genom sitt ombud från Hyresgästföreningen krävde därför grannarna på Barometergatan en villkorsändring i hyresavtalet.

"Känns bra"

Ärendet togs nyligen upp i hyresnämnden och den 18 november kom beslutet.

Nämnden beslutade att gå på hyresgästernas linje. Enligt beslutet ska hyresavtalet inte längre innehålla några villkor om parkeringsplatser och det ska gälla retroaktivt från den 1 oktober.

Hyresgästen Fredrik Svantesson ser försiktigt positivt på hyresnämndens besked.

– Det känns bra att hyresnämnden var på vår sida. Men hyresvärden kan överklaga beslutet, därför avvaktar jag lite med att försöka hitta en alternativ parkeringsplats, säger han.

Kan överklagas

När GöteborgDirekt ringer upp den privata hyresvärden, Barbro Karlén, för att få en kommentar om beslutet, blir samtalet kort:

– Det har inte vunnit laga kraft än, säger Barbro Karlén, innan hon lägger på luren.

Beslutet i hyresnämnden kan överklagas fram till den 9 december.

Vi är GBG