På twitter beskrev polisen Patrick Ström vykortet som det roligaste han varit med om. Foto: Patrick Ström/Polisen

Bilmålvaktens tykna semesterhälsning till polisen

Efter en uppvaktning hör det till god sed att skicka ett tackkort. Men vad gäller egentligen efter att man fått sin bil beslagtagen av polisen? Fråga en av Göteborgs största bilmålvakter.

  • Publicerad 06:00, 27 sep 2017

Göteborgspolisen Patrick Ström jobbar mycket mot brottslighet med bilmålvakter i staden. Alltså bilar som ägs av personer som redan är hårt skuldsatta och som inte har några utmätbara tillgångar.

När Patrick stod och väntade på att bärgningsbilen skulle hämta en felparkerad bil med stora skulder kom en av stadens mest notoriska bilmålvakter ut.

– Han är ganska känd i våra kretsar och jag har varit med och tagit många av hans bilar tidigare. Han försökte få oss att inte ta bilen. Men inte våldsamt. Det är en trevlig människa som går att prata med. Så vi tjöta lite, säger han.

Vet du hur många bilar han har?

– Nej, men det skulle kunna vara tusentals. Han tjänar ju pengar på det här, kontant, även om han är skuldsatt, säger Patrick Ström.

Bilmålvakten har tidigare talat ut i media om hur han åker på kryssningar för pengarna han tjänar. Så Patrick sa till honom att skicka ett vykort nästa gång han var ute på kryssning.

Sagt och gjort. I mitten av september trillade ett vykort ner i polisens brevlåda. Det var skickat från bilmålvakten som var på kryssningsresa till Falklandsöarna med sin mamma.

– Det blir ju tragikomiskt på något sätt. Det är ju sinnessjukt att han kan hålla på som han gör. Men man måste se humorn också. Det är en katt och råtta-lek. Ett spel för galleriet, säger Patrick Ström.

Hur vanligt är det att ni kommer brottslingarna nära på det här sättet?

– Det beror nog på hur man är som polis. Jag brukar ha lätt för att komma nära de gamla gråtjuvarna och missbrukare. Där kan vi ha en öppen konversation. Sedan kan jag ha svårare med unga killar i förorten. Men det finns andra kollegor som är bra på att komma nära dem, säger Patrick Ström.
 

Bilmålvakt

Genom att använda en bilmålvakt slipper fordonets verklige ägare betalningsansvar för fordonsrelaterade skatter och avgifter eftersom den registrerade ägaren (dvs. bilmålvakten) är betalningsskyldig. Bilmålvakten betalar dock aldrig varken skatter eller avgifter och staten går därmed miste om stora intäkter.

Enligt Kronofogden var det sammanlagda skuldbeloppet för de fordonsrelaterade skulderna nästan 1,9 miljarder kronor i början av 2016.

Källa: Transportsstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21