Bingospelet har blivit digitalt

Pandemin slog hårt mot bingohallarna. Nu återvänder publiken till Idrottens Bingo. Spänningen och drömmen om en storvinst finns alltid kvar.

  • Publicerad 08:41, 21 mar 2022

Hade siffran varit 37 istället hade det blivit bingo

Det är som att tiderna krockar i bingohallen på Wieselgrensplatsen. Spelets grundprinciper är densamma som på sextiotalet, med brickor som ska fyllas med siffror. Men borta är bingosnurran och den trevliga rösten som ropar ut i rummet.

Ingen skriker ut sin lycka med det magiska ordet Bingo. Numera är allt digitalt.

– Under pandemin tog vi bort de sista bingobrickorna i papper på grund av smittorisken. När restriktionerna försvann tog vi inte tillbaka dem, säger bingochefen Paula Holmberg.

Spelar mot andra hallar

En fredag under lunchtid är det glest i bingohallen på Hisingen. Enligt datorskärmen på väggen är det just nu nio spelare igång. Bingohallarna i Frölunda och Kortedala har desto fler gäster, samma skärm visar att de är tredubbelt så många i varje lokal.

Den ojämna fördelningen märks också när bingobrickorna börjar fyllas. De tre hallarna spelar mot varandra och Frölunda tycks vara oslagbart just i dag.

– Vi märker ändå en skillnad efter att restriktionerna försvann. Nu har folk börjat hitta hit igen, säger Paula Holmberg.

Nära bingo

Vid ett av borden sitter Barbara Iliakis med ögonen fästa på sina digitala bingobrickor. När någon i Frölundahallen får bingo igen är spelomgången över. Barbara Iliakis konstaterar att hon var ett enda nummer från vinst.

– Hade siffran varit 37 istället hade det blivit bingo. Men vinsten låg bara på femton kronor så det gör inte så mycket, säger hon.

Sedan Barbara började spela bingo har hon vunnit stort några gånger. Som mest 19 000 kronor.

– Då börjar hjärtat pumpa lite extra. Men man kan inte komma hit och bara spela för att vinna. Då blir det något annat, inte bara ett tidsfördriv.

Varför spelar du bingo?

– Jag tycker att det är en rolig aktivitet. Det håller i gång hjärnan, säger Barbara Iliakis.

I vår är det även dags för bilbingo, efter två års uppehåll under pandemin. Med start 8 maj arrangeras bingo på Kortedalavallen.

Vi är GBG