Den 20 maj firades världsbidagen, nyligen instiftad av FN. Samma helg utsattes tre bigårdar på olika platser i Göteborg för skadegörelse, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om.

– Det är nog inget samband med värlsbidagen, det var bara sjukt att det var tre just den helgen. Jag tror och hoppas att det är ungdomar i lymmelålder och inte vuxna som håller på med det här, säger Per-Ola Hansson, biodlare och ordförande i Västra Frölunda biodlarförening.

Vad hade de gjort?

– Bigårdarna är staplade på varandra som drickabackar. Två hade de vällt om kull men förmodligen hade de blivit stuckna och sprungit därifrån sedan. Det blir så stor åverkan för bina så då straffar de direkt.

En av Per-Ola Hanssons bidrottningar dog till följd av skadegörelsen. Men tack vare årstiden har han goda förhoppningar om att hon ska gå att ersätta.

– Hade det varit under hösten hade det varit förödande, säger han.

Per-Ola Hansson har haft biodling som hobby i ungefär 20 år. Han säger att skadegörelse inte är jättevanligt men att han har varit med om det några gånger.

– Man blir ju förbannad när det händer. För mig blir det ju inte så kostsamt, det är värre när yrkesodlare drabbas.

Varför är bina så viktiga?

– En stor del av vår globala matproduktion skulle försvinna utan bina. Det vore en global katastrof utan bin, säger Per-Ola Hansson.

Mer glädjande är då att intresset för biodling ökat stort de senaste åren.

Läs också: En växande bi-syssla

– Det har blivit en väldig hype de senaste 6-7 åren. Ett tag höll vår förening på att tyna bort med 15 medlemmar. Nu är vi över 50 personer. Det är en väldigt trevlig hobby med en fin sammanhållning utan yrkeshemligheter, säger Per-Ola Hansson.