Varannan rad. Filmstaden drar ner biljettförsäljningen med 70 procent. Foto: Mostphotos

Bion kräver fysiska besök för återköp

De nya restriktionerna innebär att Filmstaden minskar biljettförsäljningen med 70 procent. Men den som vill ha pengarna tillbaka för en biobiljett måste infinna sig fysiskt i biljettkassan.

  • Publicerad 05:30, 12 jan 2022

Vårt system har ingen nätvariant för återköp.

Måndagens nya restriktioner för kulturevenemang slår hårt mot biograferna. För Filmstaden som äger Bergakungen, Biopalatset och Göta har de senaste dagarna inneburit ett kaotiskt pusslande. I salongerna har varannan stolsrad stängts av och två stolar har lämnats tomma mellan biosällskapen.

– Det här har naturligtvis en enorm effekt på oss. Vi landar någonstans på 30 procent av vår vanliga kapacitet, säger Helena Eklund, marknadschef för Filmstaden.

Samma film parallellt

Hittills har biograferna sluppit att återlösa redan köpta biljetter. Istället har man lyckats möblera om bland besökarna. En del av dem som reserverat platser i förväg har till exempel behövt flytta på sig. Om det har funnits möjlighet har Filmstaden också kört samma film i två salonger samtidigt.

– Så vitt jag vet har ingen blivit av med sin förköpta biobiljett än, säger Helena Eklund.

Den som själv är sjuk eller känner rädsla för smittspridning kan däremot inte själv boka om sin biljett på Filmstadens webbsida. Vill man ha sina pengar tillbaka måste man personligen infinna sig i biljettkassan, minst en kvart innan filmen börjar.

Är det här så bra med tanke på smitta?

– Vårt system har ingen nätvariant för återköp. Det är klart att ingen som är sjuk ska gå till biografen, men man kanske kan skicka ett ombud, säger Helena Eklund.

Det går heller inte att boka om sina biobiljetter på Filmstadens webbsida för att skjuta besöket på framtiden. Den möjlighet som finns kvar – för den som inte kan eller vill gå till biografen – är att kontakta företagets kundtjänst. Filmstadens kundtjänst har telefontid två timmar varje vardag..

– Det bästa är att mejla. Bara man gör det innan filmen startar ska det finnas möjlighet att få en ersättningsbiljett.