Vinnare. Framtiden för årets Idol-vinnare, Birkir Blær? "Jag vill bara fortsätta att skriva låtar, ge ut dem och uppträda med dem. Det är vad jag alltid velat göra". Foto: TV4

Birkir om Idol-segern: "Galet"

I fredags stod det klart att 21-årige Birkir Blær fick flest röster av tittarna och därför blev vinnare av TV4:s underhållningsprogram Idol. "Det känns fortfarande svårt att ta in" säger Birkir Blær, Hisingen.

  • Publicerad 18:25, 13 dec 2021

Från en ö till en annan ö. Islänningen Birkir Blær hade inte hunnit bo många månader i lägenheten i Kville innan hans bonussyster övertalade honom att gå på audition till tv-programmet Idol.

– Jag är väldigt tacksam att hon gjorde det. Ändå sedan jag var liten har jag velat stå på scen och sjunga. Att få uppträda i Globen inför en så stor publik var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Birkir Blær.

Sedan Idol-resan inleddes i augusti har det blivit flera månader på hotell för den unge talangen. På frågan om vad som varit mest minnesvärt har Birkir svårt att plocka ut en enskild händelse.

– Jag fick träffa Ed Sheeran, det var sjukt. Att vara med i finalen kommer jag inte heller glömma... Hela min familj, min mamma och bröder från Island, samt min pappa och bonussystrar som bor i Sverige, var med och satt i publiken. Det var väldigt fint att få se dem där.

"Känns otroligt bra"

För i fredags förra veckan stod det klart att Birkir fått fler röster än sin medfinalist Jacqline Mossberg Mounkassa och därför stod som vinnare av Idol 2021. Han sällar sig nu till den lilla skaran göteborgare – Liam "Liamoo" Cacatian Thomassen  och Sebastian Walldén – att ta hem hela alltet.

– Jag har fortfarande lite svårt att ta in att jag vann. Det känns bara helt otroligt bra. Och lite galet!

Vad tar du med dig från din medverkan i programmet?

– Det har varit en otrolig resa. Jag har lärt mig så sjukt mycket under tiden och fått många nya vänner.

Priset? Att få kontrakt med skivbolaget Universal, släppa vinnarlåten "Weightless" samt uppträda på festivalen Lollapalooza i Stockholm nästa år.

Birkir från Hisingen – från "wildcard" till finalist

Röstades fram. Birkir Blær, Hisingen, vann publikens hjärta och röster och stod som segrare av Idol 2021. Foto: TV4

Vi är GBG