PÅSK. ”Låt oss fira påsk på ett annat sätt i år”. Det är biskop Susanne Rappmans budskap. Foto: Kristin Lidell

Biskopens vädjan: ”Låt oss fira påsk på annat sätt”

För första gången kommer församlingar i Göteborg inte fira offentliga gudstjänster under påsk. Biskop Susanne Rappmanns råd till församlingarna är att ställa om från offentligt till digitalt.

  • Publicerad 07:00, 4 apr 2020

Påsken är Svenska kyrkans största helg. Tusentals göteborgare besöker då gudstjänster i stadens olika kyrkor. I år blir det inte så. Biskop Susanne Rappmann har gått ut med ett råd till stiftets alla församlingar om att inte hålla offentliga gudstjänster.

– Det är ett sätt att ta myndigheternas uppmaning på allvar och inte bidra till smittspridning, skydda riskgrupperna och underlätta för sjukvården, säger Susanne Rappmann.

Hon äger inte frågan och kan inte bestämma hur församlingarna ska göra. Beslutet är upp till varje enskild kyrkoherde. Men hon upplever att många har uttryckt tacksamhet.

– Detta är ett svårt beslut. Att få tydliga råd från sin biskop tycker många är skönt, säger hon.

I stället för offentliga gudstjänster uppmanar hon de församlingar som har möjlighet att i stället erbjuda digitala gudstjänster till församlingsborna.

– Vi ser redan nu att många nya människor hittar till oss genom våra digitala kanaler. För de församlingar som har resurserna fyller det en stor funktion – att kunna vara deltagare i sin vanliga församling även om jag är hemma, säger Susanne Rappmann.

Sankt Pauli följer biskopens råd

En av Göteborgs mest välbesökta kyrkor, Sankt Pauli, har sedan tidigare livesändningar av församlingens gudstjänster.

– Vår duktiga vaktmästare har fått flera samtal från andra församlingar om hur man sänder via hemsidan. Det har varit ett stort intresse, säger församlingsherden Björn Nilsson.

Örgryte pastorat, som Sankt Pauli tillhör, har valt att följa biskopens råd kring påsk.

– Vi kommer att ha tjänstgöring på insidan med präst, musiker och kyrkvärd som läser texterna. Vi kommer också ha en liten kör så det inte bara blir orgelmusik på psalmerna, säger Björn Nilsson.

Hur känns det att behöva göra så här?

– Det känns väldigt tråkigt så klart. Att inte kunna fira gudstjänst tillsammans som vanligt. Det har aldrig hänt tidigare.

Susanne Rappmann känner hög tillit till stiftets kyrkoherdar. Även om församlingarna kan resonera olika är hon inte speciellt orolig över problem som kan uppstå.

– Jag uppfattar det som att det finns en lyhördhet och förståelse där vi möts väldigt mycket och försöker tro gott om varandra, säger hon.

Kyrkorna fortsatt öppna

Bara för att gudstjänsterna inte blir offentliga betyder inte det att kyrkorna stänger.

– Kyrkorummet ska stå öppet. Man kommer kunna vara där och fira påsk på egen hand. Personal kommer finnas på plats. Men lagen gäller max femtio personer. Man får tänka att man har en ängel mellan sig och bänkgrannen. Det är på samma sätt som vid begravningar nu till exempel, säger Susanne Rappmann.

Andra trossamfund har resonerat annorlunda och stängde sin verksamhet för flera veckor sedan. Varför resonerar Svenska kyrkan annorlunda?

– Det är inte riktigt jämförbart. Svenska kyrkan är en mycket större organisation med fler anställda och andra resurser där det finns en möjlighet att ställa om.

Hur tänker du framåt?

– Jag bärs på många sätt av mitt valspråk: ”Vår gud bär sår”. Det är också påskens budskap. Det finns nytt liv att hoppas på. Påskens budskap har kanske aldrig varit viktigare. Det kommer en tid efter corona. Utan att på något sätt förneka den oro och rädsla som finns så tror jag på att försöka odla tillit för den bär bättre än rädsla, säger biskop Susanne Rappmann

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11