Samira Savarani och Bacel Alawad butiken One Stop, Future Shop på Vårväderstorget. En av butikerna som ska börja med Biskopar. Foto: Privat

Biskopsgården följer Majornas exempel – får egen valuta

Förra året fick Majorna sin egen valuta – majorer. Nu ska även Biskopsgården gå i samma fotspår. I samband med festivalen Biskop Calling nästa helg introduceras ”biskopar” – Biskopsgårdens alldeles egna lokalvaluta.

  • Publicerad 05:30, 27 mar 2018

Kalle Karlsson, en av initiativtagarna. Foto: Privat

LÄS MER HÄR: "Majorna får egen valuta"

Kalle Karlsson och organisationen Kultur 4für Göteborg brinner för Göteborgskultur. Nu är de igång med ett nytt projekt. Detta år står Biskopsgården i fokus och i samband med hip-hopfestivalen Biskop Calling kommer den nya valutan ”biskopar” att introduceras. Denna gång börjar de med att delbetala deltagarna och volontärerna som jobbar på festivalen med lokalvalutan och hoppas sedan att näringslivet snappar upp det.

Kalle Karlsson tror inte det kommer vara något problem.

– Vi börjar med ett mini-test den här gången och så växer vi sedan, säger han.

Växelkursen förblir densamma som i Majorna förra året. En krona blir en biskopare. Valutan kommer att gälla april ut och Kalle Karlsson lovar att det inte kommer vara några problem att växla tillbaka till svenska kronor vid månadens slut.

Karlsson själv tycker att idén ur ett svenskt perspektiv är revolutionerande och att det inte är någon idé att vänta. Det är redan flera städer som arbetar med det här, berättar han.

Hoppas lokalvalutan växer

Förhoppningen är att lokalvalutan ska växa och cirkulera hos minst ett tiotal aktörer i området. Häromdagen var Karlsson ute i kvarteret och sonderade terrängen.

– En på Länsmanstorget sa ja direkt och även butiker kring Vårväderstorget visade intresse. Mottagligheten verkar vara ännu bättre här än i Majorna förra året, säger han.

Det är med hjälp från bland annat Västra Hisingens medborgarbudget och lokala föreningar som Biskop Calling blir av, säger Kalle Karlsson. På påskafton den 31 mars mellan 10-12 är det dags för hip-hop festivalen på Vårvindens Fritidsgård. Något som Kalle ser fram emot.

– Det blir allt från lokala dansgrupper, godisregn och Cherrie, en stor hip-hop artist från Rinkeby, säger han.

Lokala valutor

LETS  – Local Exchange Trading System
Det pågår flera experiment med lokala valutor globalt som i Toronto och i New South Wales i Australien. Det planeras experiment i bland annat New York och Barcelona.

Idén med lokala valutor fungerar att du får en räntefri lokal kredit och att du ska uppmuntras att göra lokala inköp och främja det lokala näringslivet. Andra fördelar med lokala valutor är att systemen är miljömässiga och den s.k. multiplikatoreffekten att valutan används många gånger i näringslivet. En ideell organisation kan sätta upp en valuta men även inom ett företag skulle man kunna använda lokala valutor istället för internfaktureringar.

Källa: http://onlinepengar.se/lokala_valutor/

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57