Biskopsgården i centrum i ny film

Flera hundra unga talanger har castats. Filmteamet är redo. Efter påsk börjar inspelningen av en ny svensk film som utspelar sig i Biskopsgården.

  • Publicerad 15:00, 18 mar 2018

Min Ort bryter ner det lokalpatriotiska och förenar orter.

Aziz Zecevic tittar förebrående på kvinnan framför honom.

– Vad menar du, nästan skriker han. Vad är det pappa har gjort?

– Och bryt, det räcker så, säger regissören Johan Melin och stänger av kameran. Det flöt på. Det känns som att du hade kunnat hålla på länge?

Aziz Zecevic skrattar.

– Det var nervöst faktiskt. Men när man väl kommer in i karaktären och lever sig in i situationen så släpper det liksom, säger han. Jag gillar det, jag tror att det är därför det flyter för mig.

Hitta sin talang

Det är castingen till den tredje filmen i projektet Min Ort som pågår på Vårvindens fritidsgård i Länsmansgården. Flera hundra ungdomar har kommit för att pröva lyckan och alla kommer få vara med på något sätt när filmen spelas in i Biskopsgården under påsklovet.

– Vi vill ha med så många talanger som möjligt, och ungdomarna har imponerat, säger Said William Legue som är initiativtagare och producent och själv har medverkat i flera Hollywoodfilmer. Att våga komma på castingen är stort och vi vill få alla att känna sig delaktiga. Vi vill få dem att hitta sin talang och skapa hopp.

Manuset är baserat på ungas erfarenheter men själva finslipningen av det sker under inspelningen, tillsammans med skådespelarna.  

–  Vi har tydliga scener och karaktärsbeskrivningar och en resa vi vill att de ska göra, men sedan får kidsen själva uppleva situationen, säger Johan Melin. De fixar det, det finns så mycket talang här ute.

Mer än en film

Det här är tredje Min Ort-filmen och flera unga skådespelare har återkommit i alla. Första filmen utspelade sig i Bergsjön, andra filmen på olika delar av Hisingen. Den tredje kommer att utspela sig i Biskopsgården, men knyter också samman olika förorter, "orter", i Göteborg.

– Min Ort är mer än en film; den är gemenskap, den är kärlek och den bryter ner det lokalpatriotiska och förenar orter, säger Said William Legue. Min Ort visar att alla är lika mycket värda.

Hudfärg, sexuell läggning och kön spelar ingen roll. Den kommande filmen kommer, enligt Said William Legue, innehålla extra mycket girlpower.

– Det är jättemånga tjejer som har sjal och jag vill vara med och visa att man kan vara med i film när man har sjal. Många tycker inte att man ska det. Fattar du?, säger 16-åriga Sabrin Gabdon från Biskopsgården och stryker med händerna över sin gröna sjal. Det är lite nervöst att jag ska vara med i en film, men det känns tvärbra.

Snabba ryck

Premiären kommer, enligt Said William Legue, att hållas på Stora teatern i månadsskiftet maj, juni. Snabba ryck alltså. Men det är inget som skrämmer Aziz Zecevic. Han vill gärna ha erfarenheten och hoppas att den kan vara början på något större.

– Min största dröm sedan barnsben har varit att bli skådis i Hollywood, säger han och ler. Men man vet aldrig, det här kan bli ett första steg dit.

LÄS MER: Bron-skådisens mål: förena Göteborgs förorter

Min Ort

Min Ort genomför projekt som bygger på att uppmärksamma, motivera, inkludera och främja ungdomar i olika områden för att känna samhörighet och mening.

Min Ort - A Love Story handlade om ungdomar i Bergsjön. Finansierades av Göteborg film festival och Familjebostäder.

Min Ort - This is Sweden handlade om ungdomar på Hisingen. Finansierades av Ungdomssatsningen Hisingen.

Min Ort 3 kommer handla om ungdomar i Biskopsgården men också från andra delar av Göteborg. Finansieras av stadsdelen Västra Hisingen.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG