Avtalet paret hade med förstahandshyresgästen visade sig vara värdelöst. Nu är framtiden oviss. Foto: Josefin Gabrielson

Blåstes av lägenhetsinnehavaren - nu vräks gravida paret

När Muhamed Alawie och hans fru fick ett andrahandskontrakt verkade allt vara i sin ordning. Men när de kontaktade bostadsbolaget Poseidon hade hyresvärden ingen aning om att paret bodde där. Nu kastas de ut - trots att de väntar barn i december.

  • Publicerad 06:00, 10 okt 2017

– Om det bara hade varit jag hade jag kunnat bo i skogen. Men min fru och jag väntar barn om två månader och nu blir vi hemlösa, säger Muhamed Alawie.

Det var i våras som han och hans fru skrev andrahandskontrakt för lägenheten i Kortedala. Mannen som stod på förstahandskontraktet försäkrade, enligt Alawie, att Poseidon godkänt hans begäran att hyra ut bostaden och att kontraktet skulle skickas vidare till dem. I mars flyttade paret in.

– Men när jag insåg att hyrespengarna jag satte in till honom inte betalts in till Poseidon för maj och juni ringde jag dem. Då kom det fram att de inte visste att vi hyrde i andra hand. Jag var tvungen att låna pengar av mamma för att kunna betala Poseidon för de uteblivna hyrorna.

Upptäckten innebar att mannen som hade förstahandskontrakt blev av med det och att Muhamed Alawie och hans fru måste flytta ut senast den 31 januari.

– Min fru är jätteorolig och jag mår inte heller bra. Vi har skött oss, våra grannar tycker om oss, vi har betalat hyran och jag har fast jobb och inga anmärkningar. Men Poseidon bryr sig inte, de slänger ut oss.

Borde ni inte kollat med Poseidon så att andrahandsuthyrningen var beviljad innan ni flyttade in?

– Jo, nu inser jag ju att vi borde ha kollat och det kommer jag göra nästa gång. Men kanske kan jag varna någon annan som slipper uppleva detta. Vi var blinda och för snälla som trodde på honom, men det är svårt att tro att man ska bli så lurad. Vi trodde aldrig att han skulle sätta sitt eget kontrakt på spel.

På störningsjouren som hanterar uppsägningar på uppdrag av Poseidon vill man inte kommentera det specifika ärendet, men säger att man generellt sett aldrig kan hjälpa olovliga andrahandshyresgäster.

– Det är jättetragiskt att de blivit lurade, men vi har inget avtal med andrahandshyresgäster. Om vi säger upp förstahandshyresgästen så blir även andrahandshyresgästen av med sitt boende, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren i Göteborg.

Så ni kan inte hjälpa dem på något sätt?

– Nej, vi har inget avtal med dem. Man kan inte bo in sig olovligt i andrahand och sedan få ett förstahandskontrakt. Att låta dem gå före i bostadskön är inte rätt och riktigt.

Läs också: Så undviker du fällorna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG