Aktiv sommar. I sommar ska 45 ungdomar bemanna tre fotbollsplaner och aktivera barn i olika stadsdelar. Foto: Pressbild

Blåvitts nya fotbollsplan för unga i sommar

Ungdomar får ett livligt sommarjobb samtidigt som barn i Hammarkullen, Bergsjön och Biskopsgården får chans till ett aktivt lov. Kombinationen blir möjlig i ett nytt samarbete mellan IFK Göteborg och kommunen.

  • Publicerad 11:58, 9 maj 2020

I sommar ska 45 ungdomar bemanna tre fotbollsplaner och hålla aktiviteter för barn och unga i Hammarkullen, Bergsjön och Biskopsgården. Det meddelar kommunen som har slutet ett nytt avtal med fotbollsklubben IFK Göteborg.

– Vår överenskommelse kombinerar två bra saker med varandra, gymnasieungdomar får en fot in i arbetslivet samtidigt som barn och unga rör på sig mer, säger Josefin Johansson, anställningssamordnare i Göteborgs Stad.

Sommarkombon: Basket och böcker i Biskopsgården

”Planer för framtiden”

Bakgrunden till upplägget är bland annat IFK Göteborgs projekt ”Planer för framtiden” som klubben drog igång 2017 i samarbete med Johan Cruyff Foundation med mål att barn och unga på ett lustfyllt sätt ska få bättre hälsa genom spontanidrott och lek i en säker miljö.

Det ledde till att föreningen tillsammans med flera andra aktörer byggde tre fotbollsplaner i stadsdelar där den fysiska aktiviteten och tillgången till ett organiserat föreningsliv är lägre.

Den nya överenskommelsen är en fortsättning på projektet och innebär att kommunen anställer och står för lönen till de 45 ungdomarna medan IFK Göteborg leder och organiserar arbetet.

– Aktiviteterna inom Planer för framtiden består av både organiserad och spontanfotboll som drivs av utbildade ledare, så kallade Cruyff Coacher och local heroes. Det är enormt glädjande att genom överenskommelsen med Göteborgs Stad komma i kontakt med 45 ungdomar och ta del av deras erfarenheter, utmaningar och energi, säger Elisabeth Anderton, hållbarhetsansvarig hos IFK Göteborg.

Angered Allians räddar fotbollen i förorten

Timanställning hos IFK

Fotbollsklubbens ambition är att kunna erbjuda några av ungdomarna timanställningar under hösten och utbilda dem till ledare i föreningen.

– Det är väldigt givande att kunna knyta till oss fler ledare till aktiviteterna och tack vare det erbjuda mer rörelse, gemenskap och introduktion till föreningsliv för barn och unga, säger Elisabeth Anderton.

Så halverades brotten i Biskopsgården

Sommarlovssatsningen

De 45 ungdomarna är en del av Göteborgs Stads sommarlovssatsning där de har anmält att de är intresserade av att jobba i föreningslivet.

Dessa och de cirka 2 000 andra ungdomarna som får sommarjobb i Göteborgs Stad kommer dessutom att erbjudas varsin starkt rabatterad biljett till någon av IFK Göteborgs sista hemmamatcher under våren under förutsättning att matchen spelas.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre