Nytt uppdrag. Blerta Hoti är ny ordförande för den ideella föreningen Folkets hus Hammarkullen. Foto: Lina Isaksson

Blerta vill ge tillbaka till Folkets hus

Folkets hus är en självklar mötesplats i Hammarkullen. Verksamhetens vara är däremot inte lika självklar. Blerta Hoti är ny ordförande och tillsammans med områdets goda krafter är målet att säkra husets framtid. "Huset betyder så mycket för så många", säger hon.

  • Publicerad 05:30, 23 okt 2020

Jag kände att det var en plikt att tacka ja till uppdraget.

Regnet hänger i luften när Blerta Hoti skyndar från den underjordiska spårvagnshållplatsen vidare över Hammarkulletorget. Strax därefter landar hon i soffan på Folkets hus.

–  Det här huset betyder så mycket för så många människor i området. Jag minns själv när jag dansade folkdans och sjung på albanska här när vi firade våra självständighetsdagar.

Det har bara gått några veckor sedan hon tog över ordförandeklubban – i den ideella föreningen Folkets hus Hammarkullen – från Maria Wångersjö.

–  Jag kände att det var en plikt att tacka ja till uppdraget. Om jag tillsammans med styrelsen, de anställda och alla goda krafter i Hammarkullen kan verka för att rädda verksamheten så vill jag vara med och bidra.

Långsiktig finansiering

För det är ingen lätt uppgift. I början av året var mötesplatsens framtid oviss men pengar från stadsdelen Angered räddade verksamheten för stunden.

– Vi har många utmaningar framför oss. Jag hoppas att beslutsfattare inser husets värde och satsar på en långsiktig finansiering annars är det risk att Angeredsborna upplever att deras behov av mötesplatser är mindre viktiga än i andra stadsdelar

Folkets Hus Hammarkullen räddat

Ett sorl hörs från den fullsatta Hammarsalen där ett samtal med miljörörelsen Extinction Rebellion pågår.

– Huset ska vara en levande mötesplats för det demokratiska samtalet, som i dag när man lyfter klimatfrågan på ett seminarium. Om det här huset inte skulle finnas till för alla föreningar och demokratiska krafter vart ska alla då ta vägen.

Som ny ordförande är hennes vision att på sikt utveckla huset för att nå yngre målgrupper.

– Det är jätteviktigt med bakgrund mot den ökande segregationen och den frustration som många förortsbor upplever. Folkets hus är en viktig plattform för att människor ska kunna uttrycka sig och föra sin talan.

"Produkt av välfärdssamhället"

Att kämpa för demokrati och jämlikhet är självklart för Blerta Hoti. Tillsammans med familjen flydde hon som barn från Kosovo år 1992.

– Vi flydde hit på grund av en bristande demokrati och säkerhet. Här blev jag privilegierad och kom in på en utbildning trots att min pappa är busschaufför och min mamma arbetslös.

– På så sätt är jag är en produkt av välfärdssamhället.

Det är också bakgrunden till hennes politiska drivkraft.

I dag är hon politiker för Socialdemokraterna och har arbetat i såväl i Regeringskansliet i Stockholm som i Europaparlamentet i Bryssel. Nu är Blerta Hoti kommunalråd i Göteborg och ansvarig för bland annat trafikfrågor inom hennes parti.

– Jag blev politiskt aktivt för att ge tillbaka. Vi måste värna välfärden så att den är till för alla oberoende av bakgrund och var man bor. Folkets hus Hammarkullen är öppet för alla och spelar därför en jätteviktig roll i samhället.

Nu rustas Hammarkullen upp

Folkets hus. Foto: Lina Isaksson

Mer om Folkets hus Hammarkullen

Folkets Hus Hammarkullen är en ideell förening som bildades 1976, när Hammarkulleborna såg att det behövdes lokaler för gemenskap, möten, studier och aktiviteter. Föreningen fick sitt hus 1986 och har sedan dess varit ett nav i Hammarkullen.

Här tränar dansgrupperna, här har föreningarna möten och studiecirklar, här hålls fester, bröllop och minnesstunder.

Folkets Hus Hammarkullen har även egna arrangemang, exempelvis utställningar och föreläsningar.

Visa merVisa mindre

Foto: Lina Isaksson

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12