Blodlössen tillbaka i Göteborg

Äppleträd i Utby befaras ha blivit angripna av mycket ovanliga skadedjur – blodlöss. Det är ett elände och inte säkert att träden klarar sig, säger trädvårdsexperten som anar att fjolårets värmebölja kan vara orsaken.

  • Publicerad 05:30, 11 jun 2019

Göteborg Direkts läsare har hört av sig om att blodlöss har angripit flera äppleträd i Utby.

– Det är inte bra alls. De är jättesvåra att bekämpa. Får man väl in dem i träden och inte gör något åt det kan man räkna med att trädet inte klarar sig på sikt. Därför är det väldigt allvarligt, säger Einar Hessman Larsson, trädgårdsmästare och trädvårdsansvarig, Botaniska trädgården.   

Svåra att bekämpa

Blodlöss tar skydd i sprickor, barkflagor och i laven på stammen. De är rödbruna i färgen men har ett vax som skapar som ull eller vitt lödder runt om.

Anledningen till att blodlössen är svåra att bekämpa är just vaxet som skyddar mot rovdjur och vätska, något som vanliga bladlöss saknar.

Därför är det klibbigt på Göteborgs gator

Grannsamverkan mot blodlöss

För att bli av med skadedjuren rekommenderar Einar Hessman Larsson att man pratar ihop sig med grannarna i området och försöker bekämpa dem tillsammans. Samtidigt.

Tipset är att skrubba träden, samla ihop lössen och slänga dem i de vanliga soporna.

– Börja med att borsta träden med en rotfruktsborste för att ta bort gömställen, allt som är löst på stammen. Hittar man en ansamling vit "ull", få ner det i en påse och släng i brännbara soporna. Hamnar det på marken är risken stor att lössen sprids.

Einar Hessman Larsson har ytterligare knep:

– Såpvatten med t-sprit. Efter det är renborstat sprutar man på det och upprepar behandlingen efter ett par dagar. Det är ganska effektivt om man är noggrann.

Fram till för några år sedan var det rapporteringsplikt på blodlöss. Men under de senaste åren är skadedjuren väldigt ovanliga norr om Skåne.

Hur kommer det sig då att blodlöss kan ha upptäcks i Utby i Göteborg?

– Jag tror att förra årets väldiga värme gjorde att population kanske växte till mer än vanligt. Det får vi sota för nu. Det finns väldigt mycket löss generellt på alla möjliga ställen, det ser inte bra. Utan att veta säkert tror jag att det blir ett skadedjursår.

Nya fästinghotet: "Frys in och fota"

Recept: Såpavatten med t-sprit

Vatten: 1 till 2 liter

Såpa: 1 dl

T-sprit: 2-3 msk

Gör så här: Blanda försiktigt och fyll en sprutflaska. Spruta sedan nogrannt under löv och i alla tänkbara gömställen på trädet. Upprepa var trejdje dag tills lössen är borta.

Foto: Privat

Vi är GBG