"Blodet i oss". Tunneln under spårvägen vid Regementsvägen har fått ett nytt konstverk av Ola Åstrands. Foto: Göteborgs Stad

Blodröd gångtunnel förgyller Kviberg

Tunneln under spårvägen vid Regementsvägen lyser numera i rött. Den nya ljus- och konstinstallationen ”Blodet i oss” ska göra platsen tryggare och vackrare.

  • Publicerad 18:44, 7 maj 2019

Den västra entrén till Kvibergsområdet, tunneln under spårvägen vid Regementsvägen, har genomgått en förvandling.  Från gråa betongväggar till varmt röda. Tillsammans med ett textbudskap i vitt led-ljus bildas konstnären Ola Åstrands verk Blodet i oss.

– ”Det förflutna, nuet och framtiden, är ett blodflöde som inte går att stoppa", skriver poeten Bruno K Öijer i en dikt, berättar Ola Åstrand och fortsätter:

– Likaså är den trafik och den rörelse som finns på denna plats som ett flöde av människor på väg åt olika håll i vardagen och livet. Det finns den lilla resan som sker under en dag och den stora livsresan som pågår när man ser saker i ett större perspektiv. Jag vill ge en känsla av något varmt och inkluderande.

Och Ola Åstrand har lyckats fånga stämningen mitt i prick.

"Jag älskar det! Såg det bara en dag på väg hem utan att ha läst din kommentar och jag fick precis de känslor som verkar ha velat initiera. Värme, gemenskap, stolthet över närområdet, humorn i den lite udda platsen. Tycker också att det representerar stadsdelen: det är lite "ort" i hela konstverket. Tack!" , skriver en förbipasserande på konstnärens webbsida.

För en attraktiv miljö

Tanken med upprustning av tunneln i Kviberg är att göra det lättare för folk som passerar att orientera sig i området. Samtidigt ska verket skapa en mer attraktiv miljö i en växande knutpunkt där många människor och fordon är i rörelse.

Liknande upprustningar av utemiljön har gjorts runt om i Göteborgs stadsdelar med syftet att skapa en hållbar stad med tryggare och vackrare platser.

Tryggare i Tynnered med Tidstunneln

Just nu pågår det förberedelser för upprustning av ljuset i ytterligare några tunnlar i nordöstra Göteborg.

– Dessa är placerade i Bergsjön. En av dem kommer att delvis kläs in i mosaik på liknande sätt som gjorts i till exempel tunnlarna vid Eketrägatans spårvagnshållplats och till det få en uppdaterad belysning, meddelar Lars Ocklund som är planeringsledare för belysning och trafiksignaler på Trafikkontoret.

Projektet Ljuskonst i tunnlar startades 2014 på uppdrag av Trygg, vacker stad, en samverkansorganisation inom Göteborgs Stad i samarbete med Göteborg Konst och White Arkitekter.

Så skapas trygghet utan taggtråd i nya Kviberg

Taggtråd ska hålla hyresgäster borta

Konst. Foto: Göteborgs Stad

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57