Stor förödelse. Totalt brann ett 70-tal bilar på tre platser vid Frölunda torg. Foto: Gabriel Tjulander

Blodspår – åklagarens viktigaste bevis

Kvällen den 13 augusti förra året brann 70 bilar vid Frölunda torg. Nu är utredningen klar och sex unga män åtalas, bland annat för grov skadegörelse och våldsamt upplopp.

  • Publicerad 13:22, 2 sep 2019

Boende i höghusen vid Frölunda torg kunde bara chockade se på medan parkeringen nedanför förvandlades till ett eldinferno. Bil för bil tändes på och totalt sattes ett 70-tal fordon i brand på tre olika platser kring torget.

Förödelsen dagen efter var stor när bland andra statsministern Stefan Löfven besökte platsen samtidigt som de utbrända bilarna bärgades bort.

– Förbannade ligistfasoner! Jag blir så upprörd, sa han.

I dag, ett år senare, är utredningen färdig och det står nu klart att åklagaren Mats Ihlbom åtalar sex personer, varav tre för grov skadegörelse och våldsamt upplopp samt tre för medhjälp till grov skadegörelse.

– De åtalade är unga män i åldrarna mellan 16 och 21 år.

Vad motivet kan ha varit vill han ännu inte spekulera i.

– Vi har ännu inte kommit någonstans i den frågan.

Vad har bevisen bestått av?

– De absolut viktigaste bevisen är DNA-träffar på platserna i form av blodspår. Vi har fått in ett enormt filmmaterial som hjälpt oss skapa en bild av händelseförloppet, men som inte har kunnat användas som bevis.

Vad kommer du att yrka på för straff?

– Det vet jag först längre fram.

Utredningen har varit mycket omfattande och det svåraste, menar Mats Ihlbom, har varit att identifiera de skyldiga personerna.

Datum för rättegången är ännu inte satt.

– Med tanke på att det är unga personer inblandade kommer den sannolikt att ske ganska snart.

Samma kväll den 13 augusti 2018 brann även ett tiotal bilar på andra platser i Västsverige, bland annat i Gårdsten, Tynnered och Trollhättan, men den aktuella stämningsansökan gäller enbart händelserna vid Frölunda torg.

Unga åtalade. De åtalade för bilbränderna är all unga män i åldern 16-21 år. Foto: Gabriel Tjulander

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57