Blommor och bin - en hållbar bisyssla

80 meter ovanför marken med en vidunderlig utsikt över Göteborg har lyxrestaurangen Upper house både pallkragar och bikupor. Ett aktivt beslut som tar närproducerat till svindlande höjder.

  • Publicerad 18:00, 10 maj 2017

Att ta sig upp till taket på Gothia towers mittersta torn är inget för den med anlag för svindel. Utsikten är bedövande och en vacker dag med fri sikt kan man lite tur och bra syn se ändå bort till Vinga fyr. Det är också här, 80 meter ovanför asfalten, som restaurangen har sina odlingar och två bisamhällen. Men än så länge ligger jorden orörd och honungsproducenterna har fortfarande inte lämnat vintervilan.

– Eftersom det fortfarande är frost på nätterna så är det nästan en månad försenat. Örtodlingarna har också påverkats eftersom vi inte kunnat så än så det har vi fått beställa från våra producenter, berättar Krister Dahl, executive chef på Gothia towers.

Det är fyra år sedan restaurangen startade sina odlingar på taket och tre sedan bina flyttade dit. Köket sköter själva sina planteringar där man framför allt sätter örter och ätliga blommor till de ständigt föränderliga avsmakningsmenyerna som den Guide Michelin-prisade restaurangen erbjuder.

– Jag vill jobba med medvetna val och lokala råvaror och hade de här möjligheterna. Vi jobbar också mycket med hållbarhet i koncernen och där spelar bina en viktig roll. Det adderar också mycket för gästens upplevelse att veta att det som ligger på tallriken kommer precis härifrån.

Han minns särskilt ett kinesiskt sällskap som fick följa med en våning upp i det fria för att själva se var delar av maten hämtats.

– Då var det mycket grönska och full fart på bina. Det fanns ju inte i deras värld att stå mitt i stan och dra upp en varm honungskaka och smaka. Många undrar också om det verkligen går att ha bin så här centralt. Svaret är att det går utmärkt. Smaken blir dessutom mer komplex eftersom det finns en större variation än om bina bor bredvid ett rapsfält.

Idag får restaurangen runt 40 kilo honung per år, vilket används i efterrätter, fördrinkar och till frukosten som serveras på hotellet. Bina sköts av en utbildad biodlare och är Krav-certifierade, vilket bland annat innebär att kvalster inte får bekämpas med Apistan, att hälften av nektar- och pollenkällor ska komma från ekologiska odlingar eller ha naturligt ursprung.

Ser ni utvecklingsmöjligheter som kan göra er än mer självförsörjande?

– Ja, vi skulle vilja odla mer på hela vårt mässtak. Just nu funkar det inte eftersom det ska byggas om, men vi tittar på det. Drömmen vore att ha ett större växthus som kombinerat växthus och restaurang.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00