Blommor och bin - en hållbar bisyssla

80 meter ovanför marken med en vidunderlig utsikt över Göteborg har lyxrestaurangen Upper house både pallkragar och bikupor. Ett aktivt beslut som tar närproducerat till svindlande höjder.

  • Publicerad 18:00, 10 maj 2017

Att ta sig upp till taket på Gothia towers mittersta torn är inget för den med anlag för svindel. Utsikten är bedövande och en vacker dag med fri sikt kan man lite tur och bra syn se ändå bort till Vinga fyr. Det är också här, 80 meter ovanför asfalten, som restaurangen har sina odlingar och två bisamhällen. Men än så länge ligger jorden orörd och honungsproducenterna har fortfarande inte lämnat vintervilan.

– Eftersom det fortfarande är frost på nätterna så är det nästan en månad försenat. Örtodlingarna har också påverkats eftersom vi inte kunnat så än så det har vi fått beställa från våra producenter, berättar Krister Dahl, executive chef på Gothia towers.

Det är fyra år sedan restaurangen startade sina odlingar på taket och tre sedan bina flyttade dit. Köket sköter själva sina planteringar där man framför allt sätter örter och ätliga blommor till de ständigt föränderliga avsmakningsmenyerna som den Guide Michelin-prisade restaurangen erbjuder.

– Jag vill jobba med medvetna val och lokala råvaror och hade de här möjligheterna. Vi jobbar också mycket med hållbarhet i koncernen och där spelar bina en viktig roll. Det adderar också mycket för gästens upplevelse att veta att det som ligger på tallriken kommer precis härifrån.

Han minns särskilt ett kinesiskt sällskap som fick följa med en våning upp i det fria för att själva se var delar av maten hämtats.

– Då var det mycket grönska och full fart på bina. Det fanns ju inte i deras värld att stå mitt i stan och dra upp en varm honungskaka och smaka. Många undrar också om det verkligen går att ha bin så här centralt. Svaret är att det går utmärkt. Smaken blir dessutom mer komplex eftersom det finns en större variation än om bina bor bredvid ett rapsfält.

Idag får restaurangen runt 40 kilo honung per år, vilket används i efterrätter, fördrinkar och till frukosten som serveras på hotellet. Bina sköts av en utbildad biodlare och är Krav-certifierade, vilket bland annat innebär att kvalster inte får bekämpas med Apistan, att hälften av nektar- och pollenkällor ska komma från ekologiska odlingar eller ha naturligt ursprung.

Ser ni utvecklingsmöjligheter som kan göra er än mer självförsörjande?

– Ja, vi skulle vilja odla mer på hela vårt mässtak. Just nu funkar det inte eftersom det ska byggas om, men vi tittar på det. Drömmen vore att ha ett större växthus som kombinerat växthus och restaurang.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00