Blommor och bin - en hållbar bisyssla

80 meter ovanför marken med en vidunderlig utsikt över Göteborg har lyxrestaurangen Upper house både pallkragar och bikupor. Ett aktivt beslut som tar närproducerat till svindlande höjder.

  • Publicerad 18:00, 10 maj 2017

Att ta sig upp till taket på Gothia towers mittersta torn är inget för den med anlag för svindel. Utsikten är bedövande och en vacker dag med fri sikt kan man lite tur och bra syn se ändå bort till Vinga fyr. Det är också här, 80 meter ovanför asfalten, som restaurangen har sina odlingar och två bisamhällen. Men än så länge ligger jorden orörd och honungsproducenterna har fortfarande inte lämnat vintervilan.

– Eftersom det fortfarande är frost på nätterna så är det nästan en månad försenat. Örtodlingarna har också påverkats eftersom vi inte kunnat så än så det har vi fått beställa från våra producenter, berättar Krister Dahl, executive chef på Gothia towers.

Det är fyra år sedan restaurangen startade sina odlingar på taket och tre sedan bina flyttade dit. Köket sköter själva sina planteringar där man framför allt sätter örter och ätliga blommor till de ständigt föränderliga avsmakningsmenyerna som den Guide Michelin-prisade restaurangen erbjuder.

– Jag vill jobba med medvetna val och lokala råvaror och hade de här möjligheterna. Vi jobbar också mycket med hållbarhet i koncernen och där spelar bina en viktig roll. Det adderar också mycket för gästens upplevelse att veta att det som ligger på tallriken kommer precis härifrån.

Han minns särskilt ett kinesiskt sällskap som fick följa med en våning upp i det fria för att själva se var delar av maten hämtats.

– Då var det mycket grönska och full fart på bina. Det fanns ju inte i deras värld att stå mitt i stan och dra upp en varm honungskaka och smaka. Många undrar också om det verkligen går att ha bin så här centralt. Svaret är att det går utmärkt. Smaken blir dessutom mer komplex eftersom det finns en större variation än om bina bor bredvid ett rapsfält.

Idag får restaurangen runt 40 kilo honung per år, vilket används i efterrätter, fördrinkar och till frukosten som serveras på hotellet. Bina sköts av en utbildad biodlare och är Krav-certifierade, vilket bland annat innebär att kvalster inte får bekämpas med Apistan, att hälften av nektar- och pollenkällor ska komma från ekologiska odlingar eller ha naturligt ursprung.

Ser ni utvecklingsmöjligheter som kan göra er än mer självförsörjande?

– Ja, vi skulle vilja odla mer på hela vårt mässtak. Just nu funkar det inte eftersom det ska byggas om, men vi tittar på det. Drömmen vore att ha ett större växthus som kombinerat växthus och restaurang.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00