Det planerade generationsboendet i Gårdsten vill ge människor möjlighet att leva närmare varandra utanför kärnfamiljens ramar.

Bo med svärmor i Gårdsten

Sugen på att bo ihop med svärmor och svärfar? Då kan drömmen besannas i Gårdsten där landets första generationsboende just nu planeras. "Vi ser att det finns fler konstellationer än den traditionella kärnfamiljen i dagens samhälle", säger Anna-Carin Lundblad på Gårdstensbostäder.

  • Publicerad 06:00, 13 dec 2016

Den nya boendeformen var från början en idé från den irakiska arkitektstudenten Behnam Sharo och har sedan bearbetats och förfinats av arkitektkontoret QPG. Tanken är att bygga två hus med totalt cirka 50 lägenheter fördelade på fyra plan. Husen byggs i moduler om 64 kvadratmeter där till exempel farmor och farfar bor i de undre två modulerna och barn och barnbarn i de övre två.

– Man kan säga att det blir som ett radhus där de olika lägenheterna har olika ingångar. Vi har särskilt tänkt på utformandet och anpassat boendena till en storfamilj. Det ska finnas plats för läxläsning och kök som är rejält tilltagna, berättar Anna-Carin Lundblad som är uthyrningsansvarig på Gårdstensbostäder.

Och än så länge finns ingen motsvarighet någon annanstans i Sverige.

– Nej, inte vad jag känner till. Historiskt har vi byggt mycket för kärnfamiljen, men vi har alltid prövat saker och försöker ligga i framkant. Vi tyckte att det här var en spännande idé som vi ville utveckla. Idag finns det många familjer där båda arbetar och då det kan vara bra att kunna gå upp och få mat och läxhjälp av far- eller morföräldrar. I andra fall kanske det är en familj där föräldrarna skiljts, men fortfarande vill bo nära på grund av barnen.

Enligt detaljplanen kommer husen ligga öster om Kaneltorget, en bit ner mot Dalen. Just nu kan intresserade titta närmare på skisser och hämta mer information i den samrådsutställning som pågår i Gårdstens centrum.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11