FÖRSVUNNEN. Auno Lethonen, 82 försvann i augusti. Nu lex Sarah-anmäls boendet där han nyss flyttat in. Foto: Privat/Polisen/Peter Svensson/Göteborgs stad

Boende anmäls efter Aunos försvinnande

Den 82-åriga man som försvann i somras från ett äldreboende vid Angereds centrum är fortfarande försvunnen. Nu lex Sarah-anmäls demensboendet för försvinnande. ”Vi är oerhört bestörta över det som inträffat”, säger områdeschefen.

  • Publicerad 11:49, 26 nov 2019

"Det är ovanligt att personer försvinner från våra äldreboenden men vi kan aldrig helt förhindra att personer lämnar enheterna."

Auno Lethonen, 82 år försvann 12 augusti från Gunnareds äldreboende, dit han flyttat in samma dag som försvinnandet.

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om polisens och de anhörigas vädjan om tips från allmänheten.

Polisens vädjan efter mystiska försvinnandet

Det var efter att han ätit middag som han försvann och ingen har sett honom sedan dess.

Nu lex Sarah-anmäls demensboendet.

– Vi är oerhört bestörta över det som inträffat och det har varit en svår period för personal och chefer. Det är ovanligt att personer försvinner från våra äldreboenden men vi kan aldrig helt förhindra att personer lämnar enheterna. Det är också särskilt utmanande att arbeta med att säkra nya inflyttningar när det går snabbt och alla åtgärder är inte alltid på plats i det tidiga skedet, skriver Susanna Siljegovic Johansson, områdeschef utförare äldreomsorg, Angered i ett mejlsvar till Göteborg Direkt.

Försvann igenom nödutgången

Personalen tror att Auno troligen försvann ut genom en nödutgång efter middagen men det var först senare under kvällen då han skulle få stöd av personal som det upptäcktes att han saknades.

– Vår uppfattning är att personen kunde komma ut genom dörren efter att ha avlägsnat skyddsglaset på knappen till nödutgången. Dörren i sin tur var inte larmad, vilket försvårade för personal att upptäcka att personen gick ut genom dörren. Personalen var upptagna med att ge stöd till en annan hyresgäst. Vi har även vid vår utredning förstått att överrapportering inte var helt säkrad då personen var ny vid boendet. Vi kunde ha arbetat bättre med tillsynen under kvällen, svarar Susanna Siljegovic Johansson.

Hur fungerar det rent allmänt, kan de boende komma och gå som de vill?

– Det är inte tillåtet att hålla personer inlåsta och lagstiftningen vid äldreboendena medger inte det. Personer ska ha rätt att lämna och komma till boendet som de önskar. Det är däremot viktigt att beakta säkerheten och bedöma om det finns risker för en person att inte hitta tillbaka om personen lämnar boendet. Därför måste stödet anpassas individuellt utifrån den enskildes behov.

Installerat nya larm

För att förhindra att något liknade sker har bland annat ett larm har installerats vid samtliga nöddörrar så att personalen får en signal om dessa dörrar öppnas.

En annan åtgärd är att GPS-larm finns vid enheten som kan användas om det finns individuella behov för personer som riskerar att försvinna.

Susanna Siljegovic Johansson understryker samtidigt att GPS-larmen ska används i förbyggande syfte och att hyresgästen ska ha gett sitt samtycke.  

– Vi har en lokal rutin för hantering av nödutgångar samt en lokal rutin för mottagandet av ny hyresgäst. Det är viktigt för oss att personalen är trygga med och känner till hur arbetet med säkerheten ska ske.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57