Ivo. Nämnd under granskning efter flera lex Sarah-anmälningar mot ett boende. Foto: Mostphotos

Boende blev tvångsmedicinerad flera gånger

Flera anmälningar mot ett boende i Göteborg har fått inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att reagera. Nu startar ivo en ny granskning av den aktuella nämnden.

  • Publicerad 10:27, 11 jan 2019

Ett boende med särskild service har fått tre lex Sarah-anmälningar mot sig på kort tid gällande otillåten tvångsbehandling.

I en av anmälningarna beskrivs hur personal har tvångsmedicinerat en brukare när hen inte frivilligt tagit sin medicin och att det hänt flera gånger.

Dödförklarad var vid liv – dog

Enligt Lex Sarah-anmälan bygger all LSS, lagen om stöd och service, på frivillighet och att man inte kan vid ta åtgärder mot brukarens vilja. Om tvångsmedicinering ska vara tillåtet krävs det lagstöd.

Anledningen till att detta kunnat hända menar anmälaren grundar sig i bristande kompetens hos personalen och bristande förståelse för sitt uppdrag.

Nu har Ivo inlett en granskning av nämnden som ansvarar för det aktuella boendet.

Psykolog dumpade 13 säckar journaler i källare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG