ORDNINGSVAKTER. Nästa år väntas fler ordningsvakter till Järntorget. Foto: Mostphotos

Boende: "Ett nav för narkotikahandel"

På Järntorget fungerar Pressbyrån och 7 Eleven som en trygg zon. Det menar ägaren. Men alla boende i området håller inte med.

  • Publicerad 11:51, 9 nov 2020

Arne Heim, regionchef Reitan Convenience Sweden, Foto: Reitan Convenience Sweden AB

Efter ett personrån på Järntorget är det inte ovanligt att den som blivit utsatt springer in på Pressbyrån eller 7 Eleven för hjälp.

– Vi står för tryggheten på Järntorget. Det är till oss man går om man känner sig otrygg. Vi är också en social inrättning där vissa kunder kommer in och sitter och prata i timmar med personalen, säger Arne Heim, regionchef på Reitan Convenience.

Gängkriminella lämnar Avenyn för Långgatorna

Är Järntorget en otrygg plats?

– Järntorget är och har alltid varit ett tufft område Det handlar inte om direkta hot eller våld, men det är en hård miljö, säger Arne Heim.

"Ett nav för narkotikahandel"

Anna har bott i området i 30 år där hon menar att utvecklingen gått från bus och fylla till katastrof. Enligt henne bidrar inte den nattöppna 7 Eleven-butiken till ökad trygghet, tvärt om.

– Det är ett nav för narkotikahandel. Jag ser ingen anledning till att de ska ha öppet dygnet runt på vardagar när det blir en plats att hänga på för kriminella. Det är många som bor här som arbetar på Sahlgrenska och Volvo som tidigare korsat Järntorget nattetid på vardagar, men som nu tar andra vägar på grund av allt de sett och utsatts för, säger Anna.  

Men är det inte bra att så mycket som möjligt håller öppet så länge som möjligt så det blir mer folk i rörelse?

– Nej, jag tycker inte det. Folk är inte i rörelse klockan 05 på natten en tisdag och behöver handla mjölk, Det kanske är två personer. Jag ser inte nyttan. Det är inte en bra trygghetslösning att göra en servicebutik till en fritidsgård, säger Anna.

Hon tror att kameror och ordningsvakter kan fylla en funktion i det korta perspektivet, men hon tror inte att det är rätt väg i längden.

– Det kan skapa ett vi och dom. Det här handlar om utanförskap. Vi behöver arbeta för att bygga broar och inkludera människor. Ge människor en framtidstro och en känsla av att man bidrar. Man ska inte behöva hamna i en situation där man säljer narkotika på Järntorget från första början, säger Anna.

Snatterierna ökar

Arne Heim berättar att personalen på butikerna märker av både droghandel och prostitution och att snatterierna just nu är mer än någonsin.

– Snatteriet ökar, och det är inte bara varor, det kan även handla om stöld av servetter, koppar och socker. Vilket är väldigt tråkigt, särskilt när man tänker på att varje Pressbyråbutik drivs av en engagerad egenföretagare som betalat för det som stjäls, säger Arne Heim.

Däremot är det ovanligt att butikerna råkar ut för några allvarligare brott som till exempel rån, säger Arne Heim.

– Säkerheten är ett område vi ständigt arbetar med. Vi har larm, kameror och bra insyn och att det är mycket rörelse utanför bidrar också till tryggheten.

I alliansens budget för nästa år ska Järntorget få kommunala ordningsvakter – vad tycker du om det?

– Jag tycker det är jättebra att öka tryggheten i städerna. Vi skulle gärna ha en tätare dialog med polis, väktare och ordningsvakter för att bättre samverka på ett positivt sätt, säger Arne Heim.

Anna heter egentligen något annat.

Pressbyrån och 7Eleven

Pressbyrån är franchisekedja med hundratals butiker i hela landet. Butikerna ägs av Reitan Convenience Sweden AB ägs .

Skandinaviska 7 Eleven är också en franchisekedja och en del av Reitangruppen.