För långt. Där Peyman Ebrahimi bor i delar 163 hushåll på 110 parkeringsmöjligheter, men de enda lediga platserna finns 20 minuters promenad från bostaden. Foto: Johanna Roos

Boende hyr ut p-platser i andra hand

I 1,5 år har Tynneredsbon Peyman Ebrahimi sökt parkeringsplats hos Familjebostäder och han är inte ensam. Under tiden tvingas han betala upp emot 3 000 kronor i månaden för en avgiftsparkering.

  • Publicerad 05:30, 20 sep 2021

Jag vet att en del har tillgång till två platser och det är ingen som släpper sina platser. Istället hyr man ut i andrahand för att tjäna pengar.

"Parkering sökes omgående". "Söker p-plats på Grevegårdsvägen". "Parkering önskas hyra".

De upptejpade lapparna på entrédörrarna på Grevegårdsvägen i Tynnered talar sitt tydliga språk: Att få en parkeringsplats i närheten av sin bostad är inte det lättaste.

I grannskapsgrupper på Facebook hittar man en rad liknande sökes-annonser i flera områden kring Tynnered och Frölunda.

En av lapparna på entrédörren har hyresgästen Peyman Ebrahimi satt upp.

Lägger på extra

I över 1,5 år har han aktivt sökt parkeringsplats genom den kommunala hyresvärden Familjebostäder, men utan att ha fått ett enda rimligt erbjudande.

– Det enda jag kan få är en garageplats på Opalgatan, men det skulle ta mig 20 minuter en väg att gå. Jag har ett barn som jag skjutsar till skolan varje dag och en mamma som är i behov av regelbundna vårdbesök. Det funkar inte.

Ibland har han fått låna parkering gratis av hjälpsamma grannar, men menar också att det finns de som tjänar pengar på att hyra ut med extra tillägg på den ordinarie hyran.

– En del har tillgång till två platser och det är ingen som släpper sina platser. Istället hyr man ut i andra hand för att tjäna pengar.

De vill tömma torget på bilar

Max en plats

Thomas Samuelsson, distriktschef i Grevegården hos Familjebostäder, är medveten om att det tidigare inte funnits någon regel för hur många platser man får hyra.

– Så är det inte längre, har du en plats så kan du inte söka en till. Men det kan vara så att vissa fortfarande har två platser. Vi har inte gjort den genomlysningen.

Att det skulle pågå andrahandsuthyrning där man tar extra betalt för en plats man inte behöver känner han inte till.

– Så får det absolut inte gå till. Jag har inte jobbat jättelänge, men vad jag vet har vi inte blivit tvungna att driva något sådant ärende.

Så ska staden lösa p-kaoset på Saltholmen

Kontaktade pizzerian

Han förstår problematiken och medger att det är långt till det nybyggda garaget på Opalgatan från det bortersta kvarteret av Grevegården.

I väntan på en permanent parkeringslösning fortsätter Peyman Ebrahimi att åka runt och leta efter lediga platser på avgiftsparkeringarna.

– Jag har till och med ringt en bostadsrättsförening och frågat och även kollat med en pizzeria i närheten om jag kan få använda deras parkering, men det har inte varit något alternativ.

Tillfälligt P-hus på Heden får löparbana på taket

Foto: Privat

Vi är GBG