Biskopsgården. Judith Ter-Borch har bott i Biskopsgården i tio år och trivs mycket bra i området men skakas nu av gårdagens dåd. Foto: Dino Soldin/ Privat

Boende om Biskopsgården: "Det känns såklart hemskt"

Under en skottlossning i Biskopsgården igår kväll skadades en polis som senare avled. Judith Ter-Borch bor bara ett kvarter från platsen. "Man tänkte bara åh nej inte igen och att det nu dessutom drabbade en polis."

  • Publicerad 14:58, 1 jul 2021

Många av barnen som bor här kommer direkt från krigsdrabbade områden med föräldrar som inte är inkluderade i samhället.

I morse vaknade Judith Ter-Borch upp till nyheten om att en polis avlidit efter de allvarliga skador han fått under en skottlossning på Höstvädersgatan i Biskopsgården – bara ett kvarter från hennes lägenhet.

– För bara ett halvår sedan sköts två killar precis framför mitt hus. Efter det samlades grannskapet och hade något vi kallar för "gosedjursparad" två helger i rad i ett försök att visa att vi inte står för våldet. Man trodde ju inte det skulle hända så fort igen och en polis dessutom. Det känns såklart hemskt att det ska behöva hända.

Det har gått tio år sedan hon och hennes familj flyttade till Biskopsgården, ett område som trots sin utsatthet är den plats hon trivts allra bäst på.

– Jag tycker det är ett fantastiskt område. Jag har bott överallt i hela Göteborg, men det är här jag känt mig mest hemma. Vi har bra kontakt grannar emellan, jättefina områden med en fantastisk skog och om man behöver något så ställer folk upp.

Sorg.Vid klockan 12.00 på torsdagen hölls en tyst minut i hela landet. Foto: Dino Soldin/ Byrd

Polis. Många visar sitt medlidande med kollegor och närstående till den polis som under onsdags kvällen blev skjuten till döds i Biskopsgården. Foto: Dino Soldin/ Byrd

Tänker på familjerna

Polisen går nu in med stora resurser på att försöka gripa gärningsmannen. Under natten har man hämtat in personer till förhör men ännu har ingen delgivits misstanke om brott.

Biskopsgården klassas av polisen som ett särskilt utsatt område som sedan många år präglas av brottslighet till följd av bland annat konflikter mellan olika kriminella nätverk.

Om gårdagens skjutning kan kopplas till gängkriminalitet är dock ännu för tidigt att spekulera i.

För Judith Ter-Borch har inte oroligheterna i området påverkat hennes trygghet, men hon tänker på alla dem som är inblandade.

– Jag är faktiskt inte rädd för min egen del, utan tänker mer på familjerna till de här ungdomarna som är insyltade i allt det här. De skjuter ju ofta "bara" varandra, även om oskyldiga också har drabbats.

Foto: Dino Soldin/ Byrd

Sett rekryteringsförsök

Som förälder till barn som går i skolan i området menar hon att skolpersonalen har en viktig och i många fall avgörande roll för att hjälpa barnen in på rätt väg.

Hon har själv bevittnat hur unga killar försöker rekrytera barn på skolorna till kriminalitet.

– Jag tycker att det finns en stor okunnighet bland skolpersonalen. Många av barnen som bor här kommer direkt från krigsdrabbade områden med föräldrar som inte är inkluderade i samhället. Barnen hamnar i ett väldigt känsligt läge om de inte fångas upp.

Hon hade velat se en större mobilisering för att få både vuxna och barn från området i sysselsättning.

– Sedan att nyanlända skulle få en bättre introduktion till samhället, kanske genom någon form av fadderprogram. För kommer inte de vuxna in i samhället så är risken stor att deras barn inte heller gör det, säger Judith Ter-Borch.

Hon menar också att utanförskap och fattigdom leder till att barn söker sig till kriminalitet i ett försök att rädda familjens ekonomi.

– Många både barn och vuxna som har upplevelser av krig känner dessutom en rädsla och ett motstånd till polisen. Där behöver man arbeta för att stärka relationen och skapa förtroende.

Vi är GBG