Boende oroas när Västlänksavfall ska dumpas

Stoppa Vråsseredsdeponin! Det kräver boende runt Olofstorp som oroar sig för trafiksäkerheten och naturen när hotet om tonvis dumpade schaktmassor från Göteborgs byggen kan bli verklighet. ”Det är allvarligt”, säger Tim Polhammar vars hästar far illa av den tunga trafiken.

  • Publicerad 08:44, 17 sep 2020

Vi är många som drabbas i en lång tid framöver om deponi blir verklighet.

Engagerad. Tim Polhammar, 22 år. Foto: Markus Andersson

På en hästgård från 1918 i Olofstorp har Tim Polhammar och hans familj bott i över 18 år.

Nu lever familjen i en ständig oro över den allt mer trafikerade vägen intill.

Det handlar om Lerumsvägen, 1937 där den tunga trafiken har ökat i takt med att byggena blir allt fler i Göteborg. Det i sin tur medför ökade mängder av sten- och lermassor som måste fraktas bort.

Därför har företaget Massoptimering Väst sökt tillstånd för att anlägga en ny deponi för schaktmassor, från bland annat Västlänken, i Vråssered – ett unikt naturområde – mellan Olofstorp och Lerum.

"Helt ofattbart"

Tim Polhammar tillsammans med minst 1 400 boende har engagerat sig i kampen mot deponin och visar sitt missnöje bland annat genom uppropet ”Stoppa Vråsseredsdeponi!”.

– Det är helt ofattbart att man vill förstöra naturen och landsbygden för en deponi. Det är det inte värt. Det här är allvarligt, säger Tim Polhammar, 22 år som även är styrelseledamot i föreningen Bergum Gunnilse Utveckling.

Deponiföretaget: Byggmassorna måste tas omhand

Hotad natur. I närheten av platsen där deponin planeras har Tim Polhammar skådat storkar, tranor och ugglor. Foto: Markus Andersson

Om deponin öppnar kan det röra sig om tre miljoner ton schaktmassor under 20 års tid, vilket motsvarar omkring 80 tunga lastbilstransporter per dygn.

Det menar politikerna i Lerums kommun går på de boendes linje och uppger i ett uttalande att de är ”eniga om att placeringen är direkt olämplig och trafikfarlig.”

Det politiska styret i Göteborg väljer däremot att inte kommentera oron kring deponin och betonar att beslutet ligger hos Länsstyrelsen.

Hur påverkar den tunga trafiken er hästgård?

– Hästarna skräms och blir stressade av trafiken som inte ens i dag visar hänsyn och respekterar hastighetsgränserna. Deponin blir droppen för oss. Då lutar det åt att vi måste flytta djuren och oss härifrån, säger Tim Polhammar och tillägger:

– Vi som driver hästverksamhet här känner oss redan instängda och kan inte rida på vägarna för det blir trångt och farligt för hästarna med mötande trafik.

"Redan inträffat dödsolyckor"

Skolorna i området är också bekymrade. Det handlar om trafiksäkerheten för drygt 1 000 barn.

– Många elever i avsaknad av skolskjuts behöver färdas längs med Lerumsvägen till och från skolan. Det har redan inträffat dödsolyckor på den vägen med lastbilar så man blir orolig för vad som kan hända, säger George Schedin, rektor, Bergumskolan.

Tim Polhammar hoppas att Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen, som tar det slutgiltiga beslutet om deponin förstår allvaret.

– Vi är många som drabbas i en lång tid framöver om deponi blir verklighet. Det skulle gör mig helt förkrossad.

Olofstorp..

.. är en tätort och stadsdel i primärområdet Bergum i nordöstra delen av Göteborgs kommun, tillhörande stadsdelsnämndsområdet Angered.

Norr om orten går länsväg 190 och genom samhället rinner Lärjeån.

I Bergum bor cirka 5 061 innvånare.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11