Koka före du dricker!

Boende uppmanas koka dricksvatten

En avgrävd huvudvattenledning har orsakat problem för de boende i Bergsjön och delar av Angered. Här uppmanas allmänheten koka vattnet av säkerhetsskäl.

  • Publicerad 13:26, 1 nov 2017

Det var igår kväll som en påle gick igenom en av de stora huvudvattenledningarna i närheten av Alelyckans vattenverk i samband med ett byggarbete.

– Det ledde till att vi fick stänga av vattnet i båda ledningarna till en början. Eftersom bara en visade sig vara skadad har vi kunnat släppa på i den ena ledningen, säger Anne Lundgren, kommunikatör på Kretslopp och vatten.

Boende i Eriksbo, Gunnilse, Bergum och Bergsjön ska nu koka sitt vatten för att undvika eventuella bakterier.

– Trycket har varit så lågt i ledningarna här att det kan ha kommit in markvatten. Även om vi inte vet att det har hänt ska man ändå koka vattnet för att vara på den säkra sidan. Exempelvis ska man inte brygga kaffe eftersom det kaffet inte kokat.

Vattnet kan i delar av staden också vara något missfärgat, vilket däremot inte ska vara farligt.

– Nej, det beror bara på att det är järn i vattnet. Det går att dricka som vanligt, säger Anne Lundgren.

När tror du att de boende i nordost kan dricka vattnet från kranen igen utan att koka det?

– Vi gör provtagningar av vattnet just nu och vill ha mer än ett godkänt prov innan vi säger att vattnet är okej. Men tidigast fredag upphäver vi kokuppmaningen.

På kommunens hemsida goteborg.se kan man själv följa ärendet på såväl svenska som engelska, somaliska och arabiska.

Hämta dricksvatten här:

Dricksvatten finns att hämta i vattentankar vid busshållplatsen på Rymdtorget i Bergsjön och på Kortedala Torg. Tappställen finns också vid gångbron på Kortedala Torg, längst in på Petrifängsgatan, Oktobergatan, Novembergatan, Månadsgatan samt vid Nils Holgerssons gata på Selma Lagerlöfs torg (vid flexlinjehållplatsen).

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11