Boende utreds: Personal tog nacksving på ung tjej

En 23-årig kvinna på ett LSS-boende i Bergsjön blev våldsam och utåtagerande. Då svarade en anställd med att fälla henne till marken med en kraftig nacksving och skrika "Nu är du körd". En utredning konstaterar nu flera brister i samband med händelsen.

  • Publicerad 08:16, 2 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Kvinnan, som är född 1994, bor på ett LSS-boende i Bergsjön, alltså ett boende anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Det var i augusti förra året som händelsen inträffade. Enligt redogörelse från personal på plats ska den unga kvinnan ha mått dåligt under dagen, skadat sig själv, haft sönder saker och slagit en annan boende.

I samband med ett telefonsamtal ska den boende ha varit mycket upprörd, och när två anställda gick för att se till henne slog hon den ena med knuten näve i huvudet. Den anställde reagerade då med att ge kvinnan en våldsam nacksving så att hon landade på asfalten med ryggen mot marken.

Enligt kollegans redogörelse tryckte han sedan ned hennes huvud mot marken med sitt knä och ska även ha skrikit: ”Nu har du gjort ditt här”, ”Nu kommer polisen och hämtar dig”, ”Nu är du körd”.

Avvikelserapport efter flera veckor

Händelsen på boendet har nu lex-Sarah-anmälts av kommunen och Göteborgs stads östra stadsdelsnämnd har också låtit en extern jurist utreda fallet. Där konstateras en rad brister.

Av utredningen framgår att ingen avvikelserapport skrivits förrän flera veckor efter händelsen. När enhetschefen fick kännedom om vad som inträffat, blev den anställde genast omplacerad. En av stödpedagogerna har i utredningen dock berättat att hon vid flera tidigare tillfällen tvingats ta samtal med den anställde, efter att han visat brist på empati, haft en hård ton och talat kränkande till de boende.

Efter avvikelserapporten kommit in, ska det sedan ha dröjt fem månader innan en utredning påbörjats, trots att det ska ske utan dröjsmål. Göteborg Direkt har varit i kontakt med juristen, som inte får kommentera utredningen utan hänvisar till Göteborgs stad. Vi har även sökt enhetschef för det aktuella boendet, utan framgång.

Den anlitade juristen bedömer händelsen som ett allvarligt missförhållande.