Boende utreds: Personal tog nacksving på ung tjej

En 23-årig kvinna på ett LSS-boende i Bergsjön blev våldsam och utåtagerande. Då svarade en anställd med att fälla henne till marken med en kraftig nacksving och skrika "Nu är du körd". En utredning konstaterar nu flera brister i samband med händelsen.

  • Publicerad 08:16, 2 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Kvinnan, som är född 1994, bor på ett LSS-boende i Bergsjön, alltså ett boende anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Det var i augusti förra året som händelsen inträffade. Enligt redogörelse från personal på plats ska den unga kvinnan ha mått dåligt under dagen, skadat sig själv, haft sönder saker och slagit en annan boende.

I samband med ett telefonsamtal ska den boende ha varit mycket upprörd, och när två anställda gick för att se till henne slog hon den ena med knuten näve i huvudet. Den anställde reagerade då med att ge kvinnan en våldsam nacksving så att hon landade på asfalten med ryggen mot marken.

Enligt kollegans redogörelse tryckte han sedan ned hennes huvud mot marken med sitt knä och ska även ha skrikit: ”Nu har du gjort ditt här”, ”Nu kommer polisen och hämtar dig”, ”Nu är du körd”.

Avvikelserapport efter flera veckor

Händelsen på boendet har nu lex-Sarah-anmälts av kommunen och Göteborgs stads östra stadsdelsnämnd har också låtit en extern jurist utreda fallet. Där konstateras en rad brister.

Av utredningen framgår att ingen avvikelserapport skrivits förrän flera veckor efter händelsen. När enhetschefen fick kännedom om vad som inträffat, blev den anställde genast omplacerad. En av stödpedagogerna har i utredningen dock berättat att hon vid flera tidigare tillfällen tvingats ta samtal med den anställde, efter att han visat brist på empati, haft en hård ton och talat kränkande till de boende.

Efter avvikelserapporten kommit in, ska det sedan ha dröjt fem månader innan en utredning påbörjats, trots att det ska ske utan dröjsmål. Göteborg Direkt har varit i kontakt med juristen, som inte får kommentera utredningen utan hänvisar till Göteborgs stad. Vi har även sökt enhetschef för det aktuella boendet, utan framgång.

Den anlitade juristen bedömer händelsen som ett allvarligt missförhållande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Trenden: Unga väljer pantbanken före sms-lån

Nyheter I en tid av snabba pengar med blanco- och sms-lån ser nu pantbanken en mottrend. – Den gamla stämpeln är borta. När allt fler förstår konceptet är det många som föredrar pantbanken.söndag 17/6 6:30

Statsvetaren: "V får extra schvung av S"

Nyheter Statsvetaren om Vänsterpartiet Socialdemokraterna hjälper Vänsterpartiet framåt i höstens val. Det spår statsvetaren Folke Johansson. Han tror att misstron mot S ger V fler nya röster än deras hjärtefrågor gör.lördag 16/6 10:30

Grabbigt när Daniel Bernmar väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Vänsterpartisten...lördag 16/6 6:40

Vi är GBG