Bokmässan för dig som älskar Göteborg

En bokmässa med bara Göteborgsböcker! Kan det bli bättre? För fjärde året i arrangeras Göteborgsbokens dag på Landsarkivet.

  • Publicerad 16:37, 11 apr 2019

– Det är ett arrangemang som lyfter fram Göteborgslitteratur. All sorts utgivning som rör Göteborg, säger projektledaren Julia Sjöholm.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Göteborgsbokens dag startades för fyra år sedan på initiativ av riksarkivet i Göteborg tillsammans med Göteborgs hembygdsförbund. Lördag den 13 april är det dags. Förra året drog Göteborgsbokens dag ungefär 400 besökare.

– Det går absolut med fler besökare. Det är gratis inträde och man behöver inte föranmäla sitt besök. Många kommer en stund under dagen och kollar kanske en föreläsning eller pratar med en författare de vill träffa. De flesta stannar inte hela öppettiden, säger Julia Sjöholm.

I år deltar ett 40-tal utställare, allt ifrån större förlag till de som bara gett ut en publikation.

– Bland annat har vi en publikation som släpptes i samband med 20-årsdagen av Backabranden, sedan har vi med boken om Grunden Bois, böcker om Delsjön, Botaniska, Göteborgsmynt. Det är en stor blandning.

Ser du några trender i Göteborgslitteraturen?

– Jag skulle säga att det är så vitt skilda ämnen att man inte kan se någon jättetrend sådär. Göteborg är en varvsstad och varje år kommer alltid en del litteratur om varven, det är ett stående tema. I år har vi med två publikationer. Men ämnena skiljer sig väldigt mycket.

Är detta bara något för nostalgiker?

– Mycket är ju Göteborgshistoria men det finns även mer populärvetenskapliga böcker. Göteborgsboken dag är också för författarna och förlagen. Att de ska samverka och kunna knyta kontakter och skapa nya projekt tillsammans.

I samband med mässan utses också 2018 års Göteborgsbok.

Göteborgsbokens dag

Vad: Bokmässa med utställare och föreläsningar om Göteborg.
När: 13 april, kl 10-16
Var: Landsarkivet i Göteborg, Arkivgatan 9A
Entré: Gratis och ingen föranmälan

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG