Serieböcker. Bokmässan 2022 pågår mellan 22 ochm25 september. Foto: Lina Isaksson

Bokmässans återkomst i Göteborg

Landets största litteraturfest har startat i Göteborg. Efter två år gör bokmässan en ordentlig återkomst på Svenska Mässan med böcker, författare och besökare från när och fjärran.

  • Publicerad 18:40, 22 sep 2022

Den 38:e upplagan av Bokmässan är igång i Göteborg, som numera kan titulera sig som officiell litteraturstad.

Klart: Unesco utnämner Göteborg till litteraturstad

Mellan 22 och 25 september möts författare, förlag och bokslukare från när och fjärran på Svenska mässan.

Årets huvudteman kretsar kring Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och på Röster från Ukraina.

Samtidigt finns det mycket spännande som tar avstamp i vår närhet.

Bokmässans programchef Oskar Ekström tipsar om Göteborgsrelaterad litteratur och programpunkter:

Boktips: Lars-Olof Lampers bok Göteborg 65-07-29 – om ”svensk kriminalhistorias märkligaste dag”

Krim. Foto: Lina Isaksson

Diskussion. Foto: Lina Isaksson

Fredag: Seminarium - Man of Streets liv och idéer

Poeten och litteraturvetaren Gunnar D Hansson hittade för några år sedan en märklig litterär självbiografi, Liv och idéer, skriven mellan 1929 och 1937 av den gåtfulla signaturen The Man of Street och tryckt i några få exemplar. Vem var den anonyma författaren? I sin bok presenterar han häpnadsväckande framsynta politiska idéer – exempelvis förutser han Kreugerkraschen och EU. Med tiden utvecklar Man of Street allt mer paranoida föreställningar. Han kallar sig "intellekt världsmästare".

Lördag: Scenprogram - Lokal öl och andra goda grejer

Nils Hultkrantz och Simon Karlsson från Stigbergets Bryggeri i Göteborg har tillsammans med kocken Markus Junkala skrivit Boken om öl och andra goda grejer. Här blir det just det: öl och andra goda grejer Programledare: Fredrik Berggren.

Söndag: Scenprogram, barn - Vad finns i havet?

Den här boken handlar om vad som finns under ytan i Kattegatt och Skagerack på vår västkust. Ni vet säkert att det finns goda skaldjur och maneter som bränns, men visste ni att det brukar vandra späckhuggare längs med västkusten på hösten och att det finns flygande bläckfiskar? Det och mycket annat får man lära sig, samt hur man kan hitta djuren eller se spåren av dem, tex bläckfiskskal och rockors ägg som brukar ligga på stränderna. Alexandra Dahlqvist, aktuell medvattnet på västkusten, visar illustrationer och berättar.

Söndag: Seminarium - Liv och rörelse i Göteborg

Hur såg människors levnadsbanor ut i industristaden Göteborg under första hälften av 1900-talet? I Liv i rörelse har Christer Lundh och Tobias följt ett slumpmässigt urval av män och kvinnor i Göteborg och kartlagt deras rörelser genom livets faser av ungdom, yrkes- och familjeliv. Det handlar om stora händelser i vanliga människors liv under den tidsepok då välfärdssamhället formades.

Göteborgslitteratur. Foto: Lina Isaksson

Mässgolvet. Foto: Lina Isaksson

Samtal. Foto: Lina Isaksson

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00