Emmyly Bönfors, gruppledare för Centerpartiet i Göteborg. Foto: Gabriel Tjulander

Bönfors (C): ”Alkoholstoppet går att ifrågasätta”

Beslut om stöd och restriktioner för besöksnäringen fattas oftast på riksnivå. Men den tuffa situationen för krogarna engagerar även Göteborgs politiker.

  • Publicerad 05:30, 26 mar 2021

Emmyly Bönfors (C) har själv deltagit på fredagsträffarna på Farelli's och träffade nyligen, i sällskap av partiledare Annie Lööf, representanter från Göteborgs restaurangbransch.

De möts varje fredag för att rädda stan

Hon menar att det högsta ansvaret ligger på regeringen men att stadens politiker gör vad de kan.

För att stötta har kommunen bland annat öppnat upp för lättnader när det gäller uteserveringar och vissa avgifter men åtgärderna har inte trätt i kraft ännu.

– Från kommunens sida försöker vi hjälpa till att vända och vrida på det här problemet och förbereder oss på en uppstart i den utsträckning vi kan.

Hon är liksom krögarna själva kritisk till det tidiga alkoholstoppet.

– Branschen drabbats både av ett halverat antal sittplatser och en förlorad sittning på kvällen. Det borde gå att ansvarsfullt öppna upp och förlänga så att man får en sittning till. Det kräver fortfarande små sällskap för att minska smittrisken men är det väldigt få restauranger som inte följer riktlinjerna ser vi i kontrollerna, säger Emmyly Bönfors och tillägger:

–  Jag tycker att kommunen har muskler att stänga verksamheter som inte lever upp till riktlinjerna och att man därför kan ifrågasätta hela alkoholstoppet.

Hur kan göteborgarna stötta, ska man hålla sig hemma eller gå ut och äta?

– Alla måste självklart följa rekommendationerna. Men vissa riktlinjer möjliggör för besök på restaurang i små sällskap.

Emmyly Bönfors poängterar även den tuffa situationen för alla personer som normalt sett brukar arbeta inom besöksnäringen och uppger att det pågår kommunala insatser för att på olika sätt kunna erbjuda utbildnings- eller sysselsättningsalternativ.  

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00