LÅNG VÄNTAN. Foto: Mostphotos (genrebild)

Boplats: 5 465 dagar för en tvåa i Haga

15 år. Det var den längsta kötiden för ett kontrakt på Boplats förra året. ”Vissa områden har alltid varit heta”, säger Maria Meyer-Martins, vd Boplats Göteborg, men poängterar att antalet kommunala bostäder har ökat.

  • Publicerad 08:13, 16 jan 2020

Vissa områden är jätteheta och har alltid varit och kommer så förbli.

Den senaste statistiken från Boplats visar att totalt 6 720 lägenheter blev tillgängliga på boplats.se under 2019 vilket är drygt 500 färre än året innan.

I höstas, 1 september förändrades förutsättningarna för Boplats som numera verkar som en bostadsförmedling där alla lägenheter förmedlas efter kötid.

Premiär för nya Boplats

Förändringen har också inneburit att flera privata värdar inte längre publicerar sina lägenheter på Boplats, vilket har haft påverkan på antalet lägenheter.

– Det är tråkigt att vi har färre lägenheter men samtidigt har vi sett att allmännyttiga lägenheter har blivit fler. Vi är glada över att vi har en 17-procentig ökning av lägenheter från de kommunala hyresvärdarna jämfört med förra året och det är säkert en bidragande anledning till att antalet bostadssökande i vår kö fortfarande ökar, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg.

Ny bostadssajt i Göteborg

Den genomsnittliga kötiden förra året var 2 148 dagar jämfört med 1 968 dagar under 2018. Men kötiden skiljer stort mellan områden.

5 465 dagar eller nästan 15 år var rekordtiden i fjol för en tvåa i Haga. I populära områden som centrum och Majorna-Linné ligger den genomsnittliga väntetiden på strax över nio år.

Men det gick även att få lägenhet med kortare kötid.

504 lägenheter gick till personer som hade mindre än två års kötid och 725 lägenheter till personer med mellan 2 och 4 års kötid.

Det går också att se att det är kortare kötid till nybyggda hyresrätter, vilka också är dyrare.

– Men i attraktiva områden blir väntetiden lång ändå. Vissa områden är jätteheta och har alltid varit och kommer så förbli.

Alla större chans att få lägenhet

Trots färre antal tillgängliga lägenheter poängterar Maria Meyer-Martins att chansen att få en bostad har ökat för alla i och med att man numera går endast på kötid.

– Vi kan säkerställa en likabehandling när vi har en kötid så vet vi att alla har chansen. Det går inte att välja bort någon och det är styrkan, säger hon.

Hur ser det ut framöver, kommer köerna någonsin lätta?

– Det handlar om att vi har en hög byggtakt, att näringslivet utvecklas positivt så att Göteborg får fler jobb med bra löner. Det är jätteviktigt för att hyresvärdarna ska se att det finns ett kundunderlag och vilja investera.

Mer om nya Boplats

Från och med den 1 september började Boplats fungera som en bostadsförmedling, vilket innebär att alla lägenheter förmedlas efter kötid och att Boplats personal har hand om hela uthyrningsprocessen fram till kontraktsskrivning.

De hyresvärdar som arbetar med Boplats bestämmer själva vilka villkor som skall gälla för den som skall få hyra en lägenhet.

Verksamheten finansieras helt av köavgifter, som från och med 1 juli 2019 är 200 kronor per år.

Från och med 2019 är Boplats Göteborg AB ett helägt kommunalt bolag som ligger direkt under Göteborgs Stads bolagskoncern, Göteborgs Stadshus Ab.

Källa: Boplats

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00