LÅNG VÄNTAN. Foto: Mostphotos (genrebild)

Boplats: 5 465 dagar för en tvåa i Haga

15 år. Det var den längsta kötiden för ett kontrakt på Boplats förra året. ”Vissa områden har alltid varit heta”, säger Maria Meyer-Martins, vd Boplats Göteborg, men poängterar att antalet kommunala bostäder har ökat.

  • Publicerad 08:13, 16 jan 2020

Vissa områden är jätteheta och har alltid varit och kommer så förbli.

Den senaste statistiken från Boplats visar att totalt 6 720 lägenheter blev tillgängliga på boplats.se under 2019 vilket är drygt 500 färre än året innan.

I höstas, 1 september förändrades förutsättningarna för Boplats som numera verkar som en bostadsförmedling där alla lägenheter förmedlas efter kötid.

Premiär för nya Boplats

Förändringen har också inneburit att flera privata värdar inte längre publicerar sina lägenheter på Boplats, vilket har haft påverkan på antalet lägenheter.

– Det är tråkigt att vi har färre lägenheter men samtidigt har vi sett att allmännyttiga lägenheter har blivit fler. Vi är glada över att vi har en 17-procentig ökning av lägenheter från de kommunala hyresvärdarna jämfört med förra året och det är säkert en bidragande anledning till att antalet bostadssökande i vår kö fortfarande ökar, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg.

Ny bostadssajt i Göteborg

Den genomsnittliga kötiden förra året var 2 148 dagar jämfört med 1 968 dagar under 2018. Men kötiden skiljer stort mellan områden.

5 465 dagar eller nästan 15 år var rekordtiden i fjol för en tvåa i Haga. I populära områden som centrum och Majorna-Linné ligger den genomsnittliga väntetiden på strax över nio år.

Men det gick även att få lägenhet med kortare kötid.

504 lägenheter gick till personer som hade mindre än två års kötid och 725 lägenheter till personer med mellan 2 och 4 års kötid.

Det går också att se att det är kortare kötid till nybyggda hyresrätter, vilka också är dyrare.

– Men i attraktiva områden blir väntetiden lång ändå. Vissa områden är jätteheta och har alltid varit och kommer så förbli.

Alla större chans att få lägenhet

Trots färre antal tillgängliga lägenheter poängterar Maria Meyer-Martins att chansen att få en bostad har ökat för alla i och med att man numera går endast på kötid.

– Vi kan säkerställa en likabehandling när vi har en kötid så vet vi att alla har chansen. Det går inte att välja bort någon och det är styrkan, säger hon.

Hur ser det ut framöver, kommer köerna någonsin lätta?

– Det handlar om att vi har en hög byggtakt, att näringslivet utvecklas positivt så att Göteborg får fler jobb med bra löner. Det är jätteviktigt för att hyresvärdarna ska se att det finns ett kundunderlag och vilja investera.

Mer om nya Boplats

Från och med den 1 september började Boplats fungera som en bostadsförmedling, vilket innebär att alla lägenheter förmedlas efter kötid och att Boplats personal har hand om hela uthyrningsprocessen fram till kontraktsskrivning.

De hyresvärdar som arbetar med Boplats bestämmer själva vilka villkor som skall gälla för den som skall få hyra en lägenhet.

Verksamheten finansieras helt av köavgifter, som från och med 1 juli 2019 är 200 kronor per år.

Från och med 2019 är Boplats Göteborg AB ett helägt kommunalt bolag som ligger direkt under Göteborgs Stads bolagskoncern, Göteborgs Stadshus Ab.

Källa: Boplats

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11