Bostadsbrist. Många studenter saknar en bostad till terminsstarten på Chalmers och Göteborgs Universitet. Foto: Magnus Binnerstam

Boplats vädjan: "Hyr ut rum till en student"

Många internationella studenter saknar bostad inför höstterminen i Göteborg. Boplats har varit i kontakt med ett 70-tal studenter men de menar att mörkertalet kan vara långt mycket större.

  • Publicerad 16:20, 19 aug 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Höstterminens start står för dörren och det är många nyblivna studenter som kämpar för att hitta ett boende vilket inte är det lättaste på Göteborgs snåriga bostadsmarknad. Och många av dem är inte bara nya för Göteborg utan även nya för Sverige.

Men trots att många internationella studenter saknar bostad är det flera som ändå tänker resa till Göteborg och Sverige för att påbörja sina studier.

De hittade drömlägenheten med en seriestripp

– Vi har haft kontakt med ett 70-tal studenter som sagt att de inte har någonstans att bo. De flesta tänker ändå komma hit, påbörja sina studier och leta efter bostad när de är i Göteborg, säger Joakim Jangrell som är studentrumskoordinator på Boplats.

Troligtvis finns det ett stort mörkertal menar Joakim Jangrell.

– Flera av de 500 internationella studenter som vi vet skall läsa på Chalmers eller Göteborgs Universitet har vi inte hört något ifrån, så det kan handla om flera hundra som letar bostad till terminsstarten, säger han.

Flytta hemifrån: "För varje månad som går känns det svårare"

Nu går Boplats ut och efterlyser personer som kan tänka sig att hyra ut ett rum till en internationell student och för de som är intresserade anordnas även en informationskväll om hur det går till. En inbjuden jurist reder ut frågor om regler och kontrakt, Chalmers och Göteborgs universitet berättar om studenterna, och privata hyresvärdar och studenter berättar om hur det är att ha, och att vara, inneboende.

– Vi behöver fler som annonserar ut rum! Vi får dagliga mail och samtal från studenter som skall påbörja sin termin snart och ännu inte lyckats hitta ett rum, säger Joakim. 

Informationskväll

Tid: Torsdagen den 22 augusti klockan 18.00 - 19.30.

Plats: Boplats, Rosenlundsplatsen 1.

Anmälan: evenemang@boplats.se

Då det är begränsat med plats, är det viktigt att du anmäler dig. 

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57