Renoverar. På båda sidor av hyreshuset sitter avspärrningar. Prognosen är att hyresgästerna ska kunna flytta in till årsskiftet. Foto: Markus Andersson

Bostadsbolaget svarar: "Ska göra en utredning"

Enligt hyreslagen har inte hyresvärdar någon skyldighet att ordna en ersättningslägenhet till hyresgäster som blivit bostadslösa vid brand. "Men jag tycker att det är bra att vi kunde hjälpa våra hyresgäster på det viset" säger Pär Gunnarsson, förvaltare Bostadsbolaget.

  • Publicerad 05:30, 13 sep 2021

Vad är hyresvärdens roll vid en brand?

– När räddningstjänsten är klara på plats lämnar de över till oss som fastighetsägare. Vi försöker vara på plats för att hjälpa och informera våra hyresgäster så gott vi kan, berättar Pär Gunnarsson, förvaltare Bostadsbolaget.

Inledningsvis fick de drabbade lösa eget, akut boende. Ska det vara så?

– Tittar man krasst i hyreslagen så har inte hyresvärdar någon skyldighet att ordna ersättningslägenheter till våra hyresgäster vid brand.

Vad tänker du om det?

– Bostadsbolaget är del av allmännyttan, så jag tycker att det är jättebra om vi kan hjälpa våra hyresgäster. Och i det här fallet lyckades vi senare lösa evakueringslägenheter i Hammarkullen till alla drabbade.

Nu vittnar boende om trångboddhet och svåra boendesituationer.

– Jag vet att vi har fått in önskemål om bland annat större lägenheter. Men på grund av den lägenhetsbrist som råder, är det svårt att tillgodose.

Hur tycker ni att ni hanterade den krissituation som uppstod i samband med branden?

– Med tanke på den dåliga situationen som var, tycker jag att vår hantering var bra. Men efter en sådan här händelse brukar vi alltid göra en utredning. Då tar vi även in synpunkter från hyresgäster om vad som var positivt eller negativt och hur vi hade kunnat handla annorlunda.

Har du förståelse för boenden som hade önskat mer samordning, mer information vid tillfället?

– Ja, det har jag absolut förståelse för. Och jag tycker inte att det är konstigt att man reagerar så. Det var en panikartad situation och knapphändig information inledningsvis, säger Pär Gunnarsson.

Pär Gunnarsson, förvaltare Bostadsbolaget. Foto: Bostadsbolaget

Hem&Hyra skriver:

"Det är långt ifrån självklart att hyresgäster kan flytta tillbaka till lägenheter när det varit eldsvåda. Enligt lag kan hyresgästen bli av med hyreskontraktet om lägenheten blivit obrukbar i samband med brand. Det är upp till hyresvärdens goda vilja att låta hyresgästen flytta tillbaka eller att erbjuda henne eller honom en ersättningslägenhet.

...

Många tycker att lagen är orättvis mot den som drabbas. 2018 föreslog en statlig utredning att hyresgästers rätt bör stärkas. Något lagförslag utifrån den utredningen har ännu inte lagts fram".

Källa: Artikeln "Hyresgäster rättslösa vid brand" publicrad i Hem&Hyra, den 23 januari 2020.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00