Södra Änggården. Nytt bostadsområde på gång i Högsbo industriområde Foto: Göteborgs Stad/Platzer/Google

Bostadsboom i Högsbo industriområde

Snart ska verksamheter och bostadshus samsas i Högsbo industriområde. Vid Pågens brödfabrik planeras 600 bostäder i ett första skede. Men buller och lukt förhalar arbetet med detaljplanen.

  • Publicerad 05:30, 5 apr 2018

Vi jobbar på och tror att det kommer bli ett fantastiskt område.

Högsbo industriområde ska förvandlas till stadsmiljö. Planen är att området ska blandas upp med bostäder, verksamheter och småskalig handel. På sikt kan det bli uppåt 2 300 bostäder, skola och förskola i området.

Mitt emot Pågens brödfabrik planeras 600 bostäder i första etappen. Men att bygga bostäder i ett industriområde är inte helt problemfritt.

– Vi behöver åtgärda eftersom bostäder ställer andra krav på buller och lukt än den typen av verksamheter som finns där i dag.  Det finns verksamheter precis granne som både luktar och bullrar. Då måste vi hantera det så att de kan fortsätta sköta sin verksamhet, säger Lisa Häggdahl, projektchef Plazer fastighter.

Under året kommer de första byggnaderna rivas men alla företag är inte helt pigga på att flytta och pekar på besittningsrätten.

– Jag vet att det pågår en diskussion med några hyresgäster. Men vi bedömer att det går att lösa, säger Lisa Häggdahl.

Trots diskussioner och att detaljplanen troligtvis inte blir klar som planerat tror Lisa Häggdahl att 600 bostäder kommer vara klara för inflyttning under 2021.

– Det går framåt, planarbetet har kanske tagit lite längre tid än vad vi trodde men å andra sidan är det en komplex detaljplan. Vi jobbar på och tror att det kommer bli ett fantastiskt område. Västerläge mot Änggårdsbergen finns inte på många andra ställen, säger hon.

Aktörerna

Platzer fastigheter kommer under hela byggnationen finnas med som samordnare för Södra Änggården. Bonava, Peab bostad, Hökerum bygg och Magnus Månsson fastigheter är aktörerna som kommer att starta utvecklingen av området. Bonava, Peab och Hökerum planerar bostadsrätter medan Magnus Månsson Fastigheter bygger hyresrätter.

Utveckling i flera etapper

Södra Änggården utvecklas i flera etapper. Som en del av Göteborgs jubileumssatsning Bostad2021 ska 600 lägenheter stå klara redan under 2021.

Etapp 1 - 2021

Under den första etappen kommer 600 lägenheter, en skola, en park, samt en entré till Änggårdsbergen att byggas.

Hela området

Totalt kommer 2 000 lägenheter, en F-9 skola med fullstor idrottshall, 3 förskolor, P-hus, butikslokaler i bottenplan, samhällsservice och flera entréer till Änggårdsbergen att byggas till 2025.

Vill du veta mer?

Södra Änggården har ett eget showroom för i korsningen Fältspatsgatan/Olof Asklunds gata i Högsbo med öppet hus på torsdagar mellan kl 10-16.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG