Bostadsbristen bortglömd valfråga i Göteborg

Bostadsbristen känns i magen på många Göteborgare. I ett unikt samarbete granskar Göteborg Direkt den lokala bostadspolitiken tillsammans med Hem & Hyra.

  • Publicerad 08:40, 6 aug 2018

Bostadsbristen är en viktig valfråga för göteborgarna. 14 procent rankar den bland topp tre i kommunen, enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. I Göteborg Direkt egen valenkät är siffran ännu högre: nästan 28 procent. Det gör bostadsfrågan till det femte viktigaste, kommunala politikområdet.

Läs också: Göteborg Direkt i unikt valsamarbete med Hem & Hyra

– Potentialen för den här frågan är lokal. Det är här människor tycker att den är viktig, säger Johan Martinsson, universitetslektor i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet.

Ändå vill få politiker göra frågan till sin. Det är sannolikt ingen slump, menar Johan Martinsson till Hem & Hyras reporter AnnaKarin Löwendahl.

– Det låter lite cyniskt, men det är inte så stora och breda grupper som är berörda av bostadsbristen. Det är en allvarlig fråga, men för vissa smalare grupper som inte är etablerade i samhället: nyanlända, ungdomar eller människor som får en förändrad livssituation på olika sätt så att frågan blir akut.

Bostadsfrågan har också hård konkurrens nationellt, konstaterar han.

– Dels ska ju människor tycka att en fråga är viktig. Men det ska också finnas skillnader mellan de politiska partierna som folk känner till och tror på. Annars väljer man ju inte vad man ska rösta på utefter den frågan.

Ändå har inget av partierna i Göteborg valt att profilera sig på området.

– Jag tvivlar på att det ens finns politiker som själva vågar tro på en bostadsmarknad i balans. Det känns så långt borta. Visst, man kan ta små steg. Men hela tiden kommer siffror på hur stor bostadsbristen är och hur många som står i kö, säger Johan Martinsson.

– Den enda fråga som kan väcka uppmärksamhet är väl egentligen frågan om marknadshyror. Den kan få en viss laddning för människor med starka åsikter.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57