Bostadsbristen bortglömd valfråga i Göteborg

Bostadsbristen känns i magen på många Göteborgare. I ett unikt samarbete granskar Göteborg Direkt den lokala bostadspolitiken tillsammans med Hem & Hyra.

  • Publicerad 08:40, 6 aug 2018

Bostadsbristen är en viktig valfråga för göteborgarna. 14 procent rankar den bland topp tre i kommunen, enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. I Göteborg Direkt egen valenkät är siffran ännu högre: nästan 28 procent. Det gör bostadsfrågan till det femte viktigaste, kommunala politikområdet.

Läs också: Göteborg Direkt i unikt valsamarbete med Hem & Hyra

– Potentialen för den här frågan är lokal. Det är här människor tycker att den är viktig, säger Johan Martinsson, universitetslektor i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet.

Ändå vill få politiker göra frågan till sin. Det är sannolikt ingen slump, menar Johan Martinsson till Hem & Hyras reporter AnnaKarin Löwendahl.

– Det låter lite cyniskt, men det är inte så stora och breda grupper som är berörda av bostadsbristen. Det är en allvarlig fråga, men för vissa smalare grupper som inte är etablerade i samhället: nyanlända, ungdomar eller människor som får en förändrad livssituation på olika sätt så att frågan blir akut.

Bostadsfrågan har också hård konkurrens nationellt, konstaterar han.

– Dels ska ju människor tycka att en fråga är viktig. Men det ska också finnas skillnader mellan de politiska partierna som folk känner till och tror på. Annars väljer man ju inte vad man ska rösta på utefter den frågan.

Ändå har inget av partierna i Göteborg valt att profilera sig på området.

– Jag tvivlar på att det ens finns politiker som själva vågar tro på en bostadsmarknad i balans. Det känns så långt borta. Visst, man kan ta små steg. Men hela tiden kommer siffror på hur stor bostadsbristen är och hur många som står i kö, säger Johan Martinsson.

– Den enda fråga som kan väcka uppmärksamhet är väl egentligen frågan om marknadshyror. Den kan få en viss laddning för människor med starka åsikter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG