Förändrad stadsdel. År 2025 ska hela det nya Opaltorget, inklusive bostäder, stå helt färdigt. I september 2021 hölls en förinvigning för att uppmärksamma att man nu kommit en bra bit på väg. Foto: Markus Andersson

Bostadsrätter på Opaltorget slopas

Av totalt 120 nya bostadsrätter på Opaltorget är det nu bara omkring 50 som blir av. Resten blir istället hyresrätter. Det har fastighetsnämnden beslutat eftersom det saknas kundunderlag för bostadsrätter i området.

  • Publicerad 05:30, 4 jun 2022

Om man menar allvar med att ta tag i de här frågorna så är det olämpligt att över huvud taget tillföra hyresrätter i de här områdena.

Trots att alliansstyret i Göteborg haft stort fokus på att bygga bostadsrätter i områden som domineras av hyreslägenheter, tvingas nu fastighetsnämnden ta ett beslut som går emot den ambitionen.

Tanken var att 120 nya bostadsrätter vid Opaltorget skulle bli ett välkommet tillskott till stadsdelen.

Men intresset för att köpa lägenhet i området visade sig vara svalare än väntat och i förra veckan tvingades politikerna i fastighetsnämnden besluta om att skala bort 60 procent av de planerade bostadsrätterna, något som Göteborgs-Posten rapporterat om.

En anledning till varför man nu är beredd att släppa igenom fler hyresrätter är att Nordr, som bygger lägenheterna, menar att projektet annars riskerar att försenas. Det skulle även innebära att välbehövliga förskoleavdelningar inte heller blir av.

Glädjebeskedet: Opalens krog räddad

"Olämpligt med hyresrätter"

Demokraterna ställer sig som ensamt parti kritiska mot beslutet.

– Bakgrunden är att vi ser att mycket av problematiken i utsatta områden, med gängkriminalitet och släktbaserade nätverk bottnar i områden som har ensidigt med hyresrätter. Om man menar allvar med att ta tag i de här frågorna så är det olämpligt att över huvud taget tillföra hyresrätter i de här områdena, säger Patrik Höstmad (D) till GP.

Hampus Magnusson (M), förste vice ordförande i fastighetsnämnden, menar att projektet annars riskerade att inte bli av alls.

– Då blir det ett hål i stadsplaneringen och det blir ingen förskola. Barnen få gå i baracker i flera år. Nu har vi sagt okej till det här om det annars inte går att starta projektet.

Högtidlig förinvigning på Opaltorget

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44