TILLSTÅND. Robert Dicksons Stiftelse kräver att hyresgästerna ansöker om tillstånd för att få hyra ut rum till inneboende, något som går emot hyresnämnden. Foto: Viorel Kurnosov

Bostadsstiftelsens drag för att ”skydda de svaga”

Robert Dicksons Stiftelse har beslutat att hyresgäster som vill ha inneboende måste ansöka om tillstånd för det. Detta trots att man som hyresgäst inte har det kravet enligt hyreslagen.

  • Publicerad 07:50, 26 nov 2019

Mikael Janson, VD för Robert Dicksons Stiftelse. Foto: Robert Dicksons Stiftelse

Alice bor i en lägenhet med Robert Dicksons Stiftelse som hyresvärd.

– Jag har tidigare haft inneboende och funderade på att ha det igen, säger hon.

Men ett nytt beslut från stiftelsen har fått Alice att tänka om.

På sitt styrelsemöte i oktober beslutade Robert Dicksons stiftelses styrelse att hyresgäster måste ansöka om att få ha inneboende.

Beslutet fattades efter att stiftelsen blivit varse om att några personer utnyttjats när hyresgäster tagit ockerhyror av sina inneboende.

Mikael Jansson, VD på Robert Dicksons Stiftelse, hänvisar till stiftelsens donationshandlingar i vilka det framgår att endast ett mindre antal kvinnor och änkor av god frejd ska erbjudas rum som inneboende.

– Vi har högre krav än normala fastighetsägare. I detta fall behöver vi veta vem som hyr så vi kan informera den inneboende om dess rättigheter, så att den slipper betala ockerhyra och kan kräva återbetalning, säger Mikael Jansson.

Beslutet går dock emot hyreslagen där det framgår att man som hyresgäst inte behöver be hyresvärden om lov för att ha inneboende.

– Nej, man behöver inget särskilt tillstånd. I lagen står att man får ha inneboende såvida det inte kan medföra men för hyresvärden. Kort sagt att det skulle bli problem. Men då är det hyresvärdens sak att bevisa det, säger Kjell E Johansson, hyresråd i Hyres- och arrendenämnden.

Hur kan man som hyresgäst agera om man inte ställer upp på stiftelsens nya regler?

– Det finns inget meningsfullt i att stämma dem. Om man inte vill ansöka om tillstånd så gör man inte det helt enkelt. Då får fastighetsägaren i så fall ta det till hyresnämnden för prövning. Däremot kan man ju fundera på om det hör till god ton att informera, men något krav finns inte, säger Kjell E Johansson.

Mikael Jansson på Robert Dicksons Stiftelse är kritisk till lagstiftningen.

– Lagstiftningen har i det här fallet inte tagit hänsyn till den svagare parten på hyresmarknaden. Vi gör det här för att skydda den svagare parten. Önskvärt vore att lagstiftningen om andrahandsuthyrning även omfattade inneboende.

Trots att Alice har lagen på sin sida kommer hon inte motsätta sig stiftelsens nya regler.

– Jag vill inte ha någon sådan process, säger hon.

Stiftelsen inför de här reglerna för att ingen ska utnyttjas. Har du någon förståelse för det?

– Jag tycker det verkar väldigt konstigt. De är inte intresserade av att skydda hyresgästerna när det kommer till våra hyror. Jag tycker att de visar att de inte bryr sig om lagar och regler. De tolkar på sitt eget vis. Det finns inget annat bostadsbolag som har sådana här bestämmelser vad jag vet, säger Alice.

Alice vill vara anonym i den här artikeln och heter egentligen något annat.

Inneboende och andrahandsuthyrning

Att hyra ut ett rum eller en del av din lägenhet medan du själv bor i lägenheten är att ha inneboende. Du behöver inte ha din hyresvärds tillstånd för att ha inneboende.

Att hyra ut hela eller delar av din lägenheten till någon/några andra medan du inte bor i lägenheten kallas för andrahandsuthyrning. Då krävs tillstånd från hyresvärden.

Robert Dicksons stiftelse

Grundades 1860 och har sin grund i köpmannen Robert Dicksons testamente.

Stiftelsen skall enligt stadgarna skapa möjligheter för vanliga arbetare i Göteborgsområdet, med vanliga eller låga inkomster, att bo med god standard till skäliga hyror.

Styrelsen utses av Göteborgs kommunfullmäktige.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11