POMOLOG. Björn Aldén, mannen bakom utställningen. Foto: Botaniska

Botaniska gör skillnad på äpplen och päron

På lördag, 21 september, invigs Botaniska årets fruktutställning. Förutom att titta på över 200 sorter kan besökaren få sin egen okända frukt bestämd.

  • Publicerad 15:55, 20 sep 2019

Botaniskas fruktutställning är tillbaka för 40:e gången. Precis som när utställningen startade 1979 är det Björn Aldén som ansvarar för utställningen. I år var det extra tufft att få ihop de olika sorterna.

– Fruktåret 2019 går inte till historien som ett av de bästa, men trots det har vi fått ihop över 200 olika sorter, säger Björn Aldén, i ett pressmeddelande.

Varför är då årets fruktskörd sämre än i fjol...?

– Fjolårets otroligt rika skörd tog mycket energi från träden, vilket gör att många ”tar igen sig” i år. Därtill utgjorde vädret i våras ytterligare en ”drawback”. Det extremt varma aprilvädret lurade igång blomknoppar som började svälla ordentligt redan i slutet av april. Så kom kylan. Frostskadade blommor och fruktämnen ramlade antingen av eller så uppstod hudskador på frukten, så kallade frostslipsar. Vad mera – den låga temperaturen under trädens blomningstid gjorde att humlor och bin hade svårt att flyga. Blommor som inte pollinerats ordentligt ger dålig eller ingen utvecklad frukt alls. Karten ramlar i förtid, säger Björn Aldén.

Intresset för frukt och att odla frukt är stort. Enligt Björn Aldén är tillgången på pomploger (fruktkännare) god. Själv tog det honom 15 år innan han vågade kalla sig pomolog.

Precis som tidigare år kan du som besökare få din okända sort identifierad för 20 kronor. Ta i så fall med tre-fyra fina frukter av var sort.

Botaniskas fruktutställning

Utställningen på går 21 - 29 september i Stolpboden.

Den är öppen 12 - 16 då också fruktexperterna finns på plats.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57