VÄLBESÖKT. Botaniska trädgården i Göteborg var ett populärare utflyktsmål 2020. Foto: Birgitta Åstrand

Botaniskas rekordår – fick draghjälp av Änggårdsbergen

Aldrig tidigare har så många besökt Botaniska trädgården som under 2020. Närheten till Änggårdsbergens naturreservat tros vara en förklaring till besöksrekordet när coronapandemin lockade göteborgarna till naturen.

  • Publicerad 05:30, 10 jan 2021

Mari Källersjö, förvaltningschef Botaniska trädgården. Foto: Botaniska trädgården

Under pandemiåret 2020 fick utomhusaktiviteter en extra skjuts, något som märkts på Botaniska trädgården i Göteborg.

– Jag är tacksam att jag får arbeta på en plats som Botaniska där jag känner att vi kan erbjuda människor något positivt under den här tiden. En plats där man kan få ett avbrott och till och med träffa mormor på ett säkert sätt, säger Mari Källersjö, förvaltningschef Botaniska trädgården.

Vid Botaniskas huvudentré och vid Japangrinden upp mot Änggårdsbergen sitter sensorer som mäter hur många personer som går förbi. Ett normalt år registreras omkring 600 000 besökare, men under 2020 sökte sig hela 805 000 personer till trädgården vilket är det största antalet sedan mätningarna startade på 80-talet.

– Sedan har vi ytterligare ett tiotal in- och ut-passager som vi inte mäter. Men den här mätningen har gjorts på samma sätt som vi gjort andra år, säger Mari Källersjö.

Mätningarna visar även nya rörelsemönster i trädgården.

– Vi kan se att väldigt många människor rör sig in och ut mot Änggårdsbergens naturreservat. Där ser vi en stor ökning, säger Mari Källersjö.

Precis som tidigare år var våren den populäraste tiden att besöka Botaniska.

– Men även efter det har vi haft en tät ström under både veckodagar och helger med människor som regelbundet kommer hit. Även om det är stor yta här är det viktigt att hålla avstånd. Gör man det blir det aldrig trångt, säger Mari Källersjö.

Under första halvåret innebar den ökade besöksmängden även ett ökat slitage och nedskräpning.

– Det har stabiliserat sig. Vi har satt upp nya sopkärl och försökt informera. Nu tycker jag inte att det är ett stort problem, säger Mari Källersjö.

Hur planerar ni för 2021?

– Växthusen håller fortsatt stängt och vi skickar inte ut något program. Det var ganska deprimerande förra året att ställa in det ena efter det andra. Men vi har ett antal projekt som är redo att dra igång när restriktionerna lättar, men vi schemalägger inget. Det vi har planerat för som vi vet är en särskild löksatsning till våren för att fira Göteborgs jubileum. Vi gör fint i parken så man kan komma hit på egen hand, men utan att det behöver vara något event som samlar många vid ett särskilt tillfälle.