Kommentar. Patrik Andersson, ordförande för jagvillhabostad.nu i Göteborg, efterlyser ökad byggtakt. Foto: Mostphotos/privat

Bottensiffror: Allt färre lägenheter att köa till på Boplats

3 232 lägenheter. Så många lämnade de kommunala värdarna till Boplats-kön förra året, och antalet sjunker nu för varje år. Mer måste byggas, konstaterar organisationen jagvillhabostad.nu.

  • Publicerad 09:15, 3 dec 2017

Över 200 000 är registrerade som bostadssökande på Boplats Göteborg, där både kommunala och privata värdar annonserar sina lediga lägenheter. Av dem är ungefär en tredjedel aktivt sökande, omkring 70 000, och kön växer hela tiden.

Men antalet lägenheter att söka blir nu färre och färre. Det konstaterar Hem & hyra i en granskning av storstädernas hyresmarknad, något som bekräftas av Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats.

– Allmännyttan sjunker, de privata värdarna är väl ungefär på samma nivå. Sen 2013 har det gått nedåt, säger han.

Förra året levererade allmännyttan strax över 3 000 lägenheter till Boplats, privata värdar bidrog med omkring 4 000.

– Det är lägre omsättning i allmänhet, med en osäker marknad vill nog många sitta säkert på sina kontrakt. Sen har många lägenheter också gått till fastighetskontoret som ger förturer för medicinska och sociala skäl, säger han.

På Boplats upplever man en stor frustration hos bostadssökande, många känner att köandet inte ger något resultat och att det snarare går bakåt än framåt.

Men om politikerna uppfyller sina löften kommer det att blir fler hyresrätter inom några år. Från 2018 kommer man att kräva att de kommunala bostadsbolagen bygger 1 400 lägenheter om året i Göteborg.

Helt nödvändigt, menar Patrik Andersson, Göteborgs-ordförande för organisationen jagvillhabostad.nu.

– De behöver producera mer och även behålla sitt bestånd i exempelvis Victoria park. Det är pinsamt att man i Göteborg 2017 inte har tillräckligt med lägenheter, säger han.

Vad blir konsekvensen när färre och färre lägenheter kommer ut på Boplats?

– Då hyr man i andra eller tredje hand, jag har själv bott i andra hand länge. I slutändan minskar det ju tillväxten och skatteintäkter om folk inte hittar någonstans att bo. Det är både privata och allmännyttiga värdars ansvar att leverera lägenheter.

LÄS MER:

Halvering av antalet inflyttningsklara hyresrätter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG