Dokumentärt. I den självbetitlade kortfilmen berättar Hamza Barka om hur satsningen på boxning hjälpt honom hålla sig borta från en kriminell och destruktiv väg. Foto: Faramarz Gosheh

Boxaren Hamza från Biskopsgården i ny dokumentär

Förra helgen spred sig kortfilmen om 26-årige Hamza Barka på sociala medier. Och trots att Hamza själv är otroligt nöjd med filmen har han förhoppningar om att den ska betyda än mer för andra. "Hoppas motivera andra att det finns andra vägar man kan ta".

  • Publicerad 16:30, 4 okt 2021

Hans hjärta var verkligen gjort av guld. Att en sådan person ska bli oskyldigt mördad, det tycker jag är en förlust för världen.

Det är april 2017 och för Hamza Barka är den första proffsmatchen i boxning bara några månader bort. Samtidigt frågar Göteborgsregissören Faramarz Gosheh om han kan få filma några av Hamzas träningar.

– Det var inte planerat att det skulle bli en dokumentär. Men vi fick ihop väldigt bra material och därför utvecklades projektet, berättar Hamza Barka.

I den självbetitlade, dokumentära kortfilmen är det Hamza själv är berättarrösten till sin egen historia. Om hur han växte upp i Biskopsgården i en familj med flera syskon och en ensamstående mamma. Hur han som tonåring hamnade i dåligt umgänge.

– Många av de som jag umgicks med då, sitter inne idag. Andra är mördade och vissa lever fortfarande i det kriminella. Jag vet hur enkelt det är att dras in i en värld av knark, vapen och våld, berättar Hamza i filmen.

Regissören Faramarz: "En viktig historia att lyfta fram"

"En stor räddning"

Själv har han reflekterat över vad som fick honom att inte välja samma väg, trots att den fanns nära till hands. Närvarande föräldrar och möjligheterna att hitta sin passion är några viktiga faktorer, tror Hamza.

– Jag tror att sport kan vara en jättestor räddning. Genom att träna och utvecklas så bevisar du för dig själv vad du är kapabel till. Innan jag började boxas hade jag inte lika bra självförtroende som jag har idag. Nuförtiden går jag runt och är lugn i mig själv och trygg med vem jag är. Jag behöver inte bevisa mig för någon annan.

Vill dela med sig

2018, ett år in i filmandet blir Hamzas bästa vän skjuten till döds. Hamza beskriver i filmen hur de planerat att ses senare under dagen, men att kompisen plötsligt slutar svara på meddelanden. Vid midnatt nås Hamza om att kompisen blivit skjuten till döds.

– Hans hjärta var verkligen gjort av guld. Att en sådan person ska bli oskyldigt mördad, det tycker jag är en förlust för världen.

Hamza valde att ta upp den tragiska händelsen, med förhoppningen att det ska vara en väckarklocka.

– För mig var det viktigt att ta upp det, så klart med ett godkännande från min väns anhöriga. Jag känner nästan att det är min skyldighet att dela med mig, om jag sitter inne med insikter som förhoppningsvis kan inspirera andra till ett bättre liv.

Du pratar om avsaknaden av förebilder när du växte upp. Vill du själv vara en själv?

– Jag tycker att det är svårt med förebilder, det kan vara både positivt och negativ. Paulo Escobar är till exempel mångas förebild... Jag tror istället mycket på att man ska försöka vara den bästa versionen av sig själv. Att bli sin egen förebild.

Vad betyder den här filmen för dig?

– Den är väldigt viktig för mig, men ska jag vara ärlig så hoppas jag faktiskt att den blir ännu mer betydelsefull för andra. För jag försöker verkligen framföra ett budskap som jag hoppas ska motivera folk. Det finns andra vägar man kan ta, säger Hamza Barka.

"Hamza" hade svensk premiär 24 september och finns bland annat på IGTV, Vimeo och på Draken Film.

Hamza Barka

• Proffsboxare uppvuxen i Biskopsgården. Storebror och manager till den populära artisten B.Baby som fått miljontals lyssningar på låtar som "Talk About it" samt "En Dans".

• Filmen "Hamza" hade svensk premiär i spetember, men redan i juni i år var den utvald att visas på Brooklyn Film Festival.

• 19 november är det dags för Hamza Barkas femte proffsmatch i boxningskarriären.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG