Boxningsstjärnan från Hjällbo blir film

Hon är boxningsstjärnan från Hjällbo som nu pluggar till läkare i Rumänien. I kväll har dokumentären "Europas Brasilia" om 19-åriga Sagal Hussein premiär på Svenska Filmstudios Dokumentärfilmsfestival på Bio Roy.

  • Publicerad 14:50, 1 dec 2017

Hon har själv inte sett filmen, som spelats in under fyra år.

– Jag tyckte det kunde vara kul att se den samtidigt som publiken på premiären, säger Sagal Hussein.

I dokumentärfilmen får man följa det unga stjärnskottet från Hjällbo som tidigt gjorde kometkarriär inom boxning i Angereds boxningsklubb.

Hon gjorde mästerskapsdebut med en bronsmedalj i junior-EM 2012 och tills nyligen tävlade hon i svenska landslagets elitgrupp för damer.

Rykten som inte stämmer

Just nu får boxningshandskarna vila eftersom hennes största fokus ligger på att bli klar med läkarutbildningen, som hon läser fjärde året på i Rumänien. Efter examen hoppas hon på att flytta hem till Sverige igen och hjärtat har hon i stadsdelen Angered.

Med rötter i Somalia är hon född och uppvuxen i Hjällbo och det är där hon har sin trygghet.

– Det är också mycket därför jag ville göra den här filmen. Hjällbo har en massa rykten som inte stämmer. Bara för att du kommer från en förort har du inte sämre möjligheter att lyckas och det är inte så som media gärna vill måla upp, säger Sagal Hussein.

Hon menar att fördomarna ofta kommer från personer som inte själva bor i en förort.

Boxningen gav disciplin

Som 12-åring började hon i Angereds boxningsklubb, något som kom att påverka även andra delar av livet i en positiv riktning.

– Innan bråkade jag mycket och hade svårt att koncentrera mig i skolan. Genom boxningen fick jag disciplin och ett annat fokus som gjorde att jag blev lugnare och bättre i skolan.

Att hon valde att läsa till läkare skulle hon säga är mycket tack vare boxningen.

Segregerad stad

Syftet med dokumentärfilmen var inte helt klart från början utan något som växte fram under inspelningens gång.

– Jag känner en stor ilska över att vår stad är så delad. Svenskarna på ena sidan och alla invandrare, många av dem svenskar med rötter utomlands, på den andra, säger Pontus Hjortén.

I arbetet med filmen blev det tydligt för honom hur förortens historia är som en berg-och-dalbana.

– Först var den modernast i världen när miljonprogrammen byggdes. Sedan har den kritiserats och bankats på av massmedia i över 40 år.

En framgångssaga

Han menar att bilden av förorten inte stämmer överens med verkligheten.

– De som bor i förorten upplever inte sina liv som den negativa statistiken och reportagen om hur eländigt det är. Folk lever fullgoda, bra, rika och fantastiska liv där också.

– Det är det som Sagal berättar om. Hennes liv är en framgångssaga och hon får representera det.

Filmen har premiär på Bio Roy ikväll och kommer därefter att visas på Angeredsbion på Blå Stället. Till våren kommer den även att visas på SVT.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG