Brandmannen Jörgen vill öppna dörrar för unga i riskzonen

Att engagera sig socialt har alltid varit en del av brandmannen Jörgen Uhrboms liv. Nu hjälper han ungdomar att lämna utanförskap och droger. Men det var inte så lätt som han trodde.

  • Publicerad 05:30, 17 maj 2018

När Jörgen Uhrboms chef frågade om han vill bli mentor för ungdomar med strulig bakgrund, var det aldrig någon tvekan. Vid sidan om brandmannayrket hade han under många år varit kontaktperson inom socialtjänsten, arbetat extra som god man och medlat när ungdomar begått sitt första brott.

– Jag har alltid varit intresserad av människor. Det känns bra i hjärtat när folk mår bra och det inte strular. En del av det kanske jag fick med mig hemifrån. Morsan jobbade inom äldrevården och farsan hos Kronofogden med vräkningar. Vi pratade en del om misären som finns i samhället, säger Jörgen Uhrbom tillsammans med en kollega på Angereds brandstation fungerar som mentorer åt ungdomarna.

Projektet RSG-U (Räddningstjänsten Göteborg Ungdom) är en del av Ung Öst som riktar sig till socialt utsatta unga i Angered och Östra Göteborg. 2016 tog Jörgen emot de första fyra deltagarna.

– Det var en tuff resa. En del kom utan att ha sovit på ett dygn. Och att komma i tid fanns inte. Dessutom blev det ofta diskussioner och situationer som behövde redas ut, så jag var ordentligt hjärntrött när jag kom hem på kvällarna.

Flera av ungdomarna hade bland annat problem med droger. De levde på socialbidrag och hade svårt med språk och kontakter.

– De som langade kunde inte bli av med skulderna som bara växte vilket gjorde att de hotades. Många ungdomar i den här situationen är inne i en labyrint som det är svårt att komma ur. De måste se sig över axeln hela tiden.

På dagarna har de fått hjälpa till med allt från gräsklippning till att rundsmörja stegbilen. De fick också hjälp med praktikplatser på matbutiker och verkstäder för att få en inblick i samhället och i slutänden få ett jobb. Och slitet gav resultat.

– Tre av fyra har fått jobb på olika ställen i stan. Utifrån startpunkten är jag mer än nöjd. Det känns som att vi sått ett bra frö, säger Jörgen Uhrbom.

I april startade en ny omgång där än så länge två ungdomar ingår. Jörgen har fått dra ner tiden från fem till två dagar i veckan för att orka. Projektet har också kortats ner från ett år till tre månader.

Vad krävs för att vara en bra mentor?

– Tålmodighet. Tydlighet. Att man är en bra människa med bra värderingar och inte ser ner på folk.

Nu hoppas Jörgen Uhrbom att fler kommunala bolag hakar på för att ge fler unga chansen att växa.

– Vi måste göra något för vi har alldeles för många som skulle kunna jobba som inte gör det. Vi är dåliga på att tala om vilka skyldigheter man har i det här landet. Det är inte elakt utan att hjälpa. På sikt hoppas jag att det här kan bli en nationell grej.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Kvinnor vinnare på arbetsmarknaden i Västra Götaland

Nyheter "Ett steg mot en mer jämställd arbetsmarknad" Kvinnorna är vinnarna när det kommer till att byta jobb i Västra Götaland. Trenden att fler över 50 får jobb håller i sig och ökar med 15 procent visar nya siffror från Trygghetsrådet.torsdag 18/10 17:01

Göteborgsforskare söker svar på Mars

Nyheter Kan hjälpa framtida resor Det finns många frågor som saknar svar när det gäller den röda planeten Mars. Men nu hoppas göteborgsforskaren Andreas Johnsson finna svaret på några.torsdag 18/10 13:30

Dagens namn – 18 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!torsdag 18/10 10:30

Apglädjen: Goeldisapan tillbaka i regnskogen

Nyheter FILM Goeldisapan som försvann från Universeum och sedan hittades på Mcdonalds i Västra Frölunda har nu konstaterats helt frisk och får nu återvända till sitt gamla hem inne i Universeums regnskog.torsdag 18/10 9:50

Fortsatt fritt fram för skolfoto i Göteborg

Nyheter Varje enskild rektor bestämmer. Flera kommuner har beslutat att inte tillåta skolfotografering efter införandet av GDPR. Men för skolorna i Göteborg är det fortfarande fritt fram.torsdag 18/10 5:30

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Annika Andersson gör musikaldebut i "Emil i Lönneberga"

Nyheter Komikerstjärna spelar mot sin son. Hon har dragit ned skrattsalvor och kallas för Sveriges roligaste kvinna. Nu tar Annika Andersson nästa steg – in i musikalvärlden och i barnteatern – som Emils mamma. – Hon frågade mig om jag hade...tisdag 16/10 17:48

Anmälde S-topp – utreds själv för grundlagsbrott

Nyheter Munch (D) anmälde Khan (S) för förtal. Henrik Munck, politisk vilde i trafiknämnden, anklagade ordföranden i nämnden, Shahbaz Kahn för förtalsbrott. Nu har Justitiekanslern beslutat att inte inleda en förundersökning. Däremot utreds Munck...tisdag 16/10 15:57

Succén: Göteborgarna tog matlådan till kalaset

Nyheter Kulturkalaset mer hållbara än någonsin. Kulturkalaset lyckades minska avfallet rejält i år. Nu fortsätter hållbarhetsarbetet på flera håll i staden.tisdag 16/10 12:03

Dagens namn – 16 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 16/10 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG