Brandmannen Jörgen vill öppna dörrar för unga i riskzonen

Att engagera sig socialt har alltid varit en del av brandmannen Jörgen Uhrboms liv. Nu hjälper han ungdomar att lämna utanförskap och droger. Men det var inte så lätt som han trodde.

  • Publicerad 05:30, 17 maj 2018

När Jörgen Uhrboms chef frågade om han vill bli mentor för ungdomar med strulig bakgrund, var det aldrig någon tvekan. Vid sidan om brandmannayrket hade han under många år varit kontaktperson inom socialtjänsten, arbetat extra som god man och medlat när ungdomar begått sitt första brott.

– Jag har alltid varit intresserad av människor. Det känns bra i hjärtat när folk mår bra och det inte strular. En del av det kanske jag fick med mig hemifrån. Morsan jobbade inom äldrevården och farsan hos Kronofogden med vräkningar. Vi pratade en del om misären som finns i samhället, säger Jörgen Uhrbom tillsammans med en kollega på Angereds brandstation fungerar som mentorer åt ungdomarna.

Projektet RSG-U (Räddningstjänsten Göteborg Ungdom) är en del av Ung Öst som riktar sig till socialt utsatta unga i Angered och Östra Göteborg. 2016 tog Jörgen emot de första fyra deltagarna.

– Det var en tuff resa. En del kom utan att ha sovit på ett dygn. Och att komma i tid fanns inte. Dessutom blev det ofta diskussioner och situationer som behövde redas ut, så jag var ordentligt hjärntrött när jag kom hem på kvällarna.

Flera av ungdomarna hade bland annat problem med droger. De levde på socialbidrag och hade svårt med språk och kontakter.

– De som langade kunde inte bli av med skulderna som bara växte vilket gjorde att de hotades. Många ungdomar i den här situationen är inne i en labyrint som det är svårt att komma ur. De måste se sig över axeln hela tiden.

På dagarna har de fått hjälpa till med allt från gräsklippning till att rundsmörja stegbilen. De fick också hjälp med praktikplatser på matbutiker och verkstäder för att få en inblick i samhället och i slutänden få ett jobb. Och slitet gav resultat.

– Tre av fyra har fått jobb på olika ställen i stan. Utifrån startpunkten är jag mer än nöjd. Det känns som att vi sått ett bra frö, säger Jörgen Uhrbom.

I april startade en ny omgång där än så länge två ungdomar ingår. Jörgen har fått dra ner tiden från fem till två dagar i veckan för att orka. Projektet har också kortats ner från ett år till tre månader.

Vad krävs för att vara en bra mentor?

– Tålmodighet. Tydlighet. Att man är en bra människa med bra värderingar och inte ser ner på folk.

Nu hoppas Jörgen Uhrbom att fler kommunala bolag hakar på för att ge fler unga chansen att växa.

– Vi måste göra något för vi har alldeles för många som skulle kunna jobba som inte gör det. Vi är dåliga på att tala om vilka skyldigheter man har i det här landet. Det är inte elakt utan att hjälpa. På sikt hoppas jag att det här kan bli en nationell grej.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG