Foto: Mostphotos

Brandvärnets kritik mot räddningstjänsten

När larmet om brand i Göteborgs skärgård går är det ofta öarnas brandvärn som är först på plats och spelar en viktig roll i släckningsarbetet som sker tills räddningstjänsten kan förstärka från land.

  • Publicerad 16:13, 6 aug 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Från och med den 25 juli har Länstyrelsen Västra Götaland beslutat om ett eld- och grillförbud för att minimera riskerna för ytterligare bränder i terrängen. I söndags bröt det ut en brand på ön Björkö i Göteborgs norra skärgård. Totalt 40 fastigheter fick evakueras och vid niotiden på kvällen stängde polis av överfarten till ön.

Läs även: Kritiken dagen efter storbranden på Björkö

Göteborgs skärgårdsöar är ett kritiskt område att bevaka för räddningstjänsten dels då det kan vara svåråtkomligt och det ta ofta längre tid att få ut resurser till öarna.

– Det är en förlängd resursförstärkning ut till skärgården därför är brandvärnen som finns på flera öar väldigt viktiga, säger Bosse Andersson, stabschef på Räddningstjänsten Stor Göteborg.

Tomma vattendepåer

Men sommarhettan har varit utmanande för brandvärnen då många av deras naturliga vatten depåer sinat och i vissa fall tynat bort.

– Vattennivåerna i vissa dammar, som vi förlitar oss på, är väldigt låga och vissa är helt torrlagda, säger Tobias Hansson, brandvärn på Brännö.

Önskade tydliga direktiv

På Brännö har brandvärnen, på eget initiativ, förberett sig extra i sommar för brand i terräng men Tobias hade velat sett att räddningstjänsten haft en närmare kommunikation med dem med tanke på den extrema sommar värmen.

– Vi har inte fått några direktiv från räddningstjänsten. På eget bevåg har vi förberett oss extra för brand i terräng genom att göra i ordning vissa pumpenheter för att ha en lättare utrustning så vi enklare kan ta oss fram i terräng. I övrigt har vi bara följt uppmaningarna som gått ut till allmänheten men jag skulle gärna sett att vi kunde ha haft en närmare kommunikation kring hur vi kan sammarbeta mer effektivt om det skulle uppstå en större brand.

Men räddningschef Anders Ekberg känner inte igen sig i avsaknaden på kommunikation men säger att om brandvärnen upplever det så vill han se över det.

– Vad jag vet så har vi gått ut i organisationen på våra intranät och informerat. Men om de upplever det så tar jag naturligtvis det till mig och vi får se över det för det är viktigt att alla inom organisationen hålls informerade, säger Anders Ekberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG